Japońskim uczonym udało się sklonować byka o wdzięcznym imieniu Yasufuku. Jego zamrożone jądra naukowcy przechowywali przez trzynaście lat. Yasufuku dał początek hodowli w prefekturze Gifu na wyspie Honsiu, z której pochodzi niezwykle cenna odmiana wołowiny. Luksusowe bydło może liczyć tam na iście luksusową opiekę – masaże czy serwowanie piwa.

Uczeni z Uniwersyteu Kinki sklonowali cztery cielęta w okresie od listopada 2007 roku do lipca ubiegłego roku. Dwa byczki o identycznym materiale genetycznym co słynny Yasufuku żyją do dziś. To spowodowało, że japoński rząd zlecił już badania nad bezpieczeństwem spożywania sklonowanej wołowiny.

Mimo sukcesu genetycy z Uniwersytu Kinki nie zamierzają spocząć na laurach. – Nasze marzenie to sklonowanie mamuta – zdradza prof. Kazuhiro Saeki. By to się udało, badacze muszą najpierw znaleźć sposób na wstrzyknięcie jądra komórkowego mamuta do komórki jajowej samicy słonia – najbliżej spokrewnionego z mamutami gatunku.