Celem projektu "Tradycyjne Produkty - Nowoczesna Kuchnia Polska" jest promocja tradycyjnych produktów regionalnych; w finale biorą udział uczniowie szkół gastronomicznych z województwa dolnośląskiego, małopolskiego, mazowieckiego, pomorskiego i wielkopolskiego - poinformowano na stronie internetowej stołecznego ratusza.

Zwycięzcy będą mieli możliwość przygotowania posiłku w Pałacu Prezydenckim dla Anny Komorowskiej i jej gości. Terminu jeszcze nie znamy - powiedziała PAP Karolina Lupa z Europejskiego Funduszu Rozwoju Wsi Polskiej. Ponadto laureaci pierwszych trzech miejsc odbędą praktyki pod okiem znanego i doświadczonego szefa kuchni.

Zmagania zawodników, które rozpoczną się w sobotę o godz. 10 w restauracji przy ulicy Zakroczymskiej 12, będzie komentował krytyk kulinarny Maciej Nowak. Dania ocenią prezes Europejskiego Funduszu Rozwoju Wsi Polskiej Marek Zagórski oraz kulinarni eksperci; wezmą pod uwagę przede wszystkim wykorzystanie regionalnych produktów. Rozstrzygnięcie konkursu przewidziano na godz. 16.

Podczas finału odbędzie się także pokaz kulinarny, będzie można kupić tradycyjne produkty. Konkurs w ramach projektu "Tradycyjne Produkty - Nowoczesna Kuchnia Polska" organizuje Europejski Fundusz Rozwoju Wsi Polskiej oraz Slow Food Polska. Projekt jest współfinansowany przez Unię Europejską.