Prof. Jerzy Zajadło: Sprowadzanie sędziów do roli posłusznych wykonawców rozkazów partii pamiętamy też z okresu nazizmu

| Aktualizacja:

W układzie trójpodziału władz przewagę zawsze ma parlament, bo to on stanowi prawo. Ale temu, kto tworzy prawo, nie wszystko wolno. Musi przestrzegać pewnych granic. A tę nieprzekraczalną czerwoną linię stanowi konstytucja

wróć do artykułu
  • ~wojtek
    (2017-07-21 09:29)
    Dlaczego sięgacie PO opinie prawników z jednej strony, PO drugiej stronie nie ma prawników, kto lub co daje wam prawo który ekspert prawa jest lepszy. Wy macie być rzetelnymi mediami! Jeszcze mi tu brakuje u was opinii na temat reformy SN prawniczki niejakiej bufetowej HGW!
  • ~Tolkien
    (2017-07-21 09:37)
    Moi Rodacy: J. KACZYŃSKI i kilku innych posłów to typowe przykłady OSOBOWOŚCI PARANOICZNEJ. Są to bardzo inteligentne osoby, z którymi trudno rozmawiać. Najlepiej je ignorować i trzeba być dla nich niezwykle miłym, Wtedy się BARDZO DENERWUJĄ. Są to osoby, które nieświadomie wypuszczają ze swoich ust obelgi - nie wolno na nie reagować. Wiem to trudne, ale w innym wypadku nasza emocjonalna reakcja będzie pożywką dla dalszych insynuacji i OBRÓCENIA KOTA OGONEM. Właśnie z tego powodu terapia takich osób jest utrudniona, ponieważ Osoby z OSOBOWOŚCIĄ PARANOICZNĄ wszędzie widzą spiski i wrogów. Jedną z ważniejszych cech takich osób jest notoryczne kłamstwo oraz PROJEKCJA, podczas której wyrzucają z siebie całą PRAWDĘ o sobie, której nie akceptują, dlatego kierują ją w kierunku innych osób. Jeśli ktoś mówi o drugiej osobie: że jest "największym zdrajcą i największym szkodnikiem" to tak naprawdę mówi to o sobie. Jeśli ktoś mówi do innych: "nie wycierajcie sobie mord zdradzieckich,... , zniszczyliście go, zabiliście go" - to taka osoba właśnie stosuje PROJEKCJĘ. To takie rozdwojenie jaźni - jak w przypadku Golluma Sméagola z Władcy Pierścienia. KŁAMCA w GARNITURZE, nadal jest KŁAMCĄ...... KŁAMCA w SUTANNIE, nadal jest KŁAMCĄ.
  • ~dziedzic pruski
    (2017-07-21 09:41)
    Raczej katobolszewia
  • ~Gosc
    (2017-07-21 09:41)
    To jest faktycznie nudne czytać opinie tylko jednej strony, tym bardziej że kasta nadzwyczajna bardzo sie skompromitowała POcząwszy od kradzież o,5kg kiełbasy PO udział w grupach zorganizowanej przestępczości vide Sąd Apelacyjny w Krakowie!!!
  • ~zyx
    (2017-07-21 09:46)
    Pan profesor pamięta "posłusznych wykonawców" z okresu nazizmu - my pamiętamy z okresu rządów PO-PSL.
  • ~ZEN
    (2017-07-21 09:55)
    NIE DZIWOTA ZE POLSKIE UCZELNIE SA W OGONIE EUROPY SKORO MAMY TAK GLUPICH PROFESOROW JAK TEN JEGOMOSC.
  • ~mlory bez trojpodzialu -wymysl komunistow
    (2017-07-21 09:59)
    doprawdy nie wiem ile lat ma ten kolejny autorytet profesorski, ktoremu sie znowu kojarzy nazizmem, bo chyba jak byl ten nazizm to go na swiecie nie bylo ? - dlaczego mu sie nie kojarzy z rewolucja francuska, gdzie spoleczenstwo gilotynalo krolow, te brudne i niedomyte elity uciskajace narod ? Nas juz nie przestrasza jakiekolwie porownania, relatywizacja - dzsiaj sa inne czasy, pisze sie nowa historie i nie ma i nie bedzie powrotu ani do ubecji, ani sbecji, ani setek parti "wolnosci i praw czlowieka". Bujacie sie dziadki, wasza epoka minela, wasze strachy, mity, pouczenia i dobre rady. Teraz my POLACY !!!!! W ogole jaka trzeba miec chora starcza fantazje, aby parlamentarne przemiany w nowoczesnym kraju porownywac do nazizmu ? jeszcze jeden co chce nas obrazic ?
  • ~3ffefrf
    (2017-07-21 10:09)
    Za taki stek kłamstw i bredni, powinni się odbierać stopnie naukowe. Profesor nie może być sprzedajnym politrukiem.
  • ~sm
    (2017-07-21 10:27)
    To co do tej pory nazywalo sie konstytucja nie reprezentowalo narodu i jego ludnosci a przeciez powinna ona to robic.
  • ~Rok
    (2017-07-21 10:33)
    W całym tym wywodzie tego pana brak jednego zasadniczego stwierdzenia kto ma kontrolować władzę sądowniczą. Mają oni sami siebie kontrolować , osądzać i wybierać? Przecież są jedną z władz w systemie demokratycznym ( trójpodział władzy ) a nie jakiegoś państwa feudalnego lub republiki bananowej. Może pomyliły im się epoki bo twierdzą, że są kastą która jest poza wszelką kontrolą i która jest władna kontrolować pozostałe władze . I w tym przypadku należy powtórnie zadać pytanie kto ma ich kontrolować ? Według nich oczywiście nie suweren ,bo suwerenem nie są obywatele tylko konstytucja . I tu mamy obraz zdegenerowania kasty która jest ponad prawem i która doprowadziła do tak wielkiej patologii w sądownictwie.
  • ~kotletos
    (2017-07-21 10:35)
    Po co siegac tak daleko wystarczy wziac pierwsza lepsza polska gazete sprzed 2015, jaja sobie znow z ludzi robicie liczac na powszechna amneze
  • ~Monachijski
    (2017-07-21 11:26)
    Gdzie są profesorowie popierający zmiany w sądownictwie dokonywane przez PIS ? Gdzie są ich opinie ? Pewnie tak jak z satyrykami popierającymi PIS ? Pietrzak, trochę Janusz Rewiński i to wszyscy. A przecież PIS bez przerwy szermuje słowem "naród, Polacy itp A to raptem 18 % uprawnionych do głosowania !!!! Nawet mistrz propagandy z lat 30 - 40 - tych tak nie potrafił.
  • ~Lis
    (2017-07-21 13:10)
    pamiętamy jak sędzia umawiał się na wyrok w rozmowie telefonicznej z oskarżonym. Takiego wymiaru sprawiedliwości , UCZCIWI POLACY NIE CHCĄ!!
  • ~Lis
    (2017-07-21 13:19)
    Szkoda że bezmyślnie krytykujecie, warto byłoby przeczytać co maja wprowadzić zmiany
  • ~44 dawniej też 44
    (2017-07-21 14:19)
    A sędziowie na telefon z centrali Platformy, to z jakiego okresu profesor pamięta?
  • ~J a.
    (2017-07-21 14:22)
    Bo sądy,mają służyć tylko PO,jedynie PO i zawsze PO!
  • ~filip44
    (2017-07-21 14:55)
    czemu PO Nowoczesa PSL nie widzą jak zrobili niemcy z NRF z sędziami z NRD wycieli prawie wszystkich bo pozostawili ok 20% a u nas ta kasta jest nieruszona
  • ~ob
    (2017-07-21 14:56)
    To znaczy , ze system w Niemczech jest zly???To tak jakby temu profesorowi nie podobaly sie systemy sadownicze we wszystkich innych krajach europejskich.
  • ~aa
    (2017-07-22 08:37)
    jakie pier...nie nazizm stalinizm. Na pewno sędziowie i podobne kasty bez grzechu sa. Niech uderza się w piers i powiedzą My Swieci Ponadludzie Ponadrasa Panow. Reszta to ******
  • ~Sztos
    (2018-04-07 11:53)
    TRÓJMIASTO. Sport Wysokiego Ryzyka Myjnie Pana Dziekana Doktor Jerzy Zajadło, prodziekan Wydziału Prawa Uniwersytetu Gdańskiego i prezes Polskiego Związku Rugby, prowadził wspólny interes z Andrzejem J., "Hollandem", aresztowanym przedwczoraj przez szczecińską prokuraturę w związku z aferą przemytu narkotyków z Kolumbii do Polski. Trzecim udziałowcem spółki Beaver, bo o niej tu mowa, jest Wojciech K., uczestnik słynnego śniadania w lokalu Las Vegas, podczas którego zamordowany został Nikodem S. "Nikoś", uważany za ojca chrzestnego wybrzeżowej...

Może zainteresować Cię też: