Oddanie suwerenności? Słowa Merkel mają szansę stać się mottem niemieckiej polityki europejskiej [OPINIA]

"Państwa narodowe powinny być obecnie gotowe do oddania suwerenności" - to zdanie, wypowiedziane w zeszłym tygodniu przez Angelę Merkel ma szansę stać się mottem niemieckiej polityki europejskiej. Nie szkodzi, że padło podczas niezobowiązującej konferencji "Parlamentaryzm między globalizacją a narodową suwerennością", zorganizowanej przez Fundację Konrada Adenauera.

wróć do artykułu
  • ~pppp
    (2018-11-28 14:05)
    Krzyżacy, Hiterowcy, Unia...
  • ~Pan - Piotruś - Pan
    (2018-11-28 14:01)
    Uwaga - uwaga - uwaga i jeszcze raz uwaga .. Polska jest tylko obszarem geograficznym nic takiego nie mamy aby być rozpoznawalnym w Europie i świecie !!!! Będąc jednym państwem to wszystkie sukcesy i porażki mozemy sobie przypisać .. Ale 70% Polaków kocha i jest zakochana w państwie Niemieckim i bardzo bardzo bardzo chcą mieszkać w tym kraju a co było 80- lat temu to wspomnienia dla dziadków i babc
  • ~hmm
    (2018-11-28 13:38)
    Donald na to jak na lato :)
  • ~Batko
    (2018-11-28 13:37)
    Rząd -PiS na KOLANACH przed: UE ,Niemiaszkami ,Izraelitami ,USA ,KTO NASTĘPNY w KOLEJCE do zrobienia z Rządu-PiS Niewolnika ( RAB Słownik Staropolski). PORA na Wcześniejsze Wybory Parlamentarne.SPRZEDAWCZYKI-PiS MUSI ODEJŚĆ. Polacy to Naród DUMNY ,nie będzie RABEM UE.
  • ~k.o
    (2018-11-28 13:32)
    no, a co Donald na to !
  • ~sec
    (2018-11-28 13:30)
    proletariusze wszystkich krajów łączcie się - lewactwo górą
  • ~a co na to axsel
    (2018-11-28 13:29)
    jestem ZA oddaniem całkowitej suwerenności Niemców dla Polski
  • ~kikeso
    (2018-11-28 13:19)
    Wymknelo sie starszej pani.Ona mysli i robi tak od dawana.Dlatego stawia na takich niemickich sługusów jak Tusk .
  • ~Starszy Kolega
    (2018-11-28 13:16)
    Ach, jakaż rewelacja... Polska od 1939 roku nie jest państwem suwerennym i nie była nim od tego czasu nawet przez jeden dzień. Przez ostatnie 79 lat Polacy żyli i żyją do dziś, w różnorodnych wersjach państwa wasalnego, będącego dominium lub jak to ma miejsce od 1989 roku kondominium, zależnym całkowicie i na każdym poziomie struktury quasi państwa od rzeczywistych właścicieli... A Polska, to tak naprawdę... Kraj Polin, Polen Land, czy też Diecezja Polonia. I to niestety wciąż trwa. A właściciele kraju nad Wisłą co jakiś czas o tym przypominają jak choćby ostatnio to uczyniła syjonistyczna namiestnik, pani Mosbacher. Wypowiedź pani namiestnik Merkel idzie w tym samym kierunku. Aczkolwiek zważywszy na to, że dwoje to już tłok, a dwie naraz to mega ścisk, wróżyć to może jedynie kolejne zawirowania polityczne w Polsce...
  • ~Niemcy opanują Europę bez wojny?
    (2018-11-28 13:14)
    Jakoś nie widzę, żeby inne kraje to poparły - bo jakie ? Włochy? kraje Europy środkowej? Macron też niedługo będzie na wylocie tak jak Merkel.. Trzeba spojrzeć na sprawę z perspektywy różnych krajów, a nie tylko Niemiec. Zresztą Niemcy będą mieli coraz większe problemy wewnętrzne- imigracja, starzejące się społeczeństwo, gospodarka też już nie hula tak jak kiedyś.
  • ~WR
    (2018-11-28 13:12)
    Jak tylko Niemcy oddadzą nam swoją suwerenność, to zrobimy im z Bawarii drugie Podkarpacie...

Może zainteresować Cię też: