Na finansową rekompensatę za wojnę nie ma co liczyć. Może za to zyskać gospodarka [OPINIA]

| Aktualizacja:

Polska myśl strategiczna szybuje wciąż nad dzikimi polami zamiast wrócić do Weimaru.

wróć do artykułu
  • ~Jarek K.
    (2019-08-22 07:53)
    Niemcy mają 80 instytutów naukowych... Panie psorze obiecuję w imieniu PIS-u, że jak zapłacą nam 6 bilionów euro reparacji przed sądami w USA to my za tą kasę zbudujemy 800 takich instytutów w Polsce, ba jak im zabraknie kasy na spłatę to za to k..estwo światowe które nam wyrządzili mogą zapłacić też w naturze - swoimi instytutami, które już działają , przyjmiemy te 80...
  • ~werdi
    (2019-08-19 15:15)
    ten sam artykuł umieściła Interia. To zmasowany atak germańsikiej propagandy. Uwolnić media od obcego kapitału!!! Koniec z indoktrynacją!
  • ~zxxc
    (2019-08-19 15:13)
    I własnie dlatego ludzie protestują przeciwko mediom w rekach obcego kapitału. Ten "artykuł" to jawna propaganda na zlecenie kraju zza Odry. Klasyczne soft power. Nawet jeśli cały naród polski tego nie kupi to przynajmniej klika procent łyknie tą naprędce składany zlepek komunałów germańskich. Dla osób myślących tekst ten jest dowodem jak opinia z kraju na zachód od Polski musi się panicznie bać zmian w Polsce. Wymyślone przez autora tzw. Przemysłowe Cesarstwo Niemieckie (sic!) bez Polski i krajów Wyszehradu będzie za chwilę regionalnym kraikiem Waimarskim na którym w Europie będzie zależało tylko Francji, ewentualnie Beneluxowi. Grecy Hiszpanie, Włosi Brytyjczycy, Skandynawowie mają dość buty Berlina. Zapamiętajcie jedno zdanie: Niemcy gospodarczo i politycznie już więcej nie osiągną. Są na najwyższym punkcie swojego rozwoju. Teraz już może im być tylko gorzej. Tuląc się do Rosji odcinają źródło z którego czerpali zyski (Polska, Ukraina, Litwa. Łotwa, Estonia, Czechy, Słowacja). Ich sukces gospodarczy wiązał się z protekcji USA. Dzisiaj Amerykanie każą im za wszystko płacić. Odwracają się od kraju który z jednej strony chce baz USA na swoim terenie, z drugiej współpracuje przeciw USA z Chinami i Rosją. Sukcesów więcej nie będzie.
  • ~antykaleson
    (2019-08-17 12:40)
    Pan profesor w "imieniu narodu" poddaje sie bez walki i zrzeka się odszkodowań od dojczów za stulecia agresji, okupacji, wywożenia majątku materialnego tj normalnego rozboju, niszczenia kultury i programu likwidacji polskości. A tym rozgrzesza innych agresorów i grabieżców w kilkusetletnim okresie, wymieńmy tylko sąsiadów - rusków, czechów, szwedów (z za morza), krzyżaków.
  • ~Mateusz
    (2019-08-17 09:52)
    Bardzo dobry artykuł. Podoba mi się. Trafne opinie.
  • ~Hochfelde bei Oppeln
    (2019-08-16 19:35)
    Najpierw prowokowac wojnę, a następnie zażądaj odszkodowań wojennych. Każdy, kto ma coś przeciwko Niemcowi, nauczył się tej historii w szkole podstawowej, gdyby ktokolwiek przeczytał coś w archiwach, jego usta nie otworzyłyby się do tej pory. Polska jest tak głupia jak Niemcy w BRD , RFN (Deutschland), nikt nie jest w stanie czytać rozsądnie.(Tylkowszedzie PROPAGANDA ) Wszędzie tylko analfabeci.!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Natychmiast zostane ocenzurowany. Warum wird nur die Wahrheit zensiert und niemals die Lüge????????
  • ~derbi
    (2019-08-16 15:25)
    co to za propaganda? Niemcy zaczynają się bać że ich kolonia wybija się na samodzielność. Oprócz straszenia, trzeba pomachać marchewką. I w "opiniotwórczym: dzienniku opublikować "opinię niezależnego eksperta" że najlepiej będzie nam pod panowaniem Niemca. Takie teksty, to niech piszą do inżynierów i lekarzy którzy przejeżdżają na zaproszenie p. Merkel z Centralnej Afryki
  • ~ww
    (2019-08-16 15:11)
    drodzy tzw. niemieccy przyjaciele musimy wam prazyPOmnieć kto zaczął bombardować jako pierwszy niebronione miasta, kto jako pierwszy strzelał z samolotów do uciekających przed brunatną zarazą cywilów, kto jako pierwszy stosował odPOwiedzialnoąć zbiorową , tak można wymieniać i to zrobimy. Ne było żadnych NAZISTÓW POprostu to byli N I E M C Y !.
  • ~Profesorek a glab !!
    (2019-08-16 11:56)
    Nedzny profesorek z UW daje upust swoich /niemieckich /fantazji ,Ilu jeszcze takich profesorkow jest na UW ,Kilku juz znamy np.Chmaj ,
  • ~Misio..,,,,...........,,,,,.
    (2019-08-16 11:25)
    Autor widzi uzależnienie polski od niemieckiej gospodarki jako rekompensatę za rabunek , m o r d y i wandalizm niemiecki Kwestionuje zasadność rewitalizacji terenów wschodnich UE w ramach idei trójmorza. Raczej nie zauważa ,że idea ta nie jest dziecinadą , ale pewną cywilizacyjną koniecznością . Coś bredzi o "Przemysłowym Cesarstwie Niemieckim ", a cesarz abdykował w 1918r. Już Merkel bredziła,że kraje unii muszą się wyrzec narodowych interesów , zapewne w celu realizacji przemysłowych celów "Cesarstwa Niemieckiego "? Państwa wschodniej europy realizują własne interesy w ramach idei trójmorza i nie jest to polskie przewodnictwo , tylko widzą w tym własne interesy ekonomiczne i polityczne , gdyż nie wszystkie drogi muszą prowadzić do Berlina i przez Berlin .
  • ~p.s
    (2019-08-16 10:21)
    chej POLACY RECE W GORE OBALIMY postkomune lgbt i innych zbokow
  • ~tłumaczenie
    (2019-08-16 08:27)
    Najpierw zwrot zagrabionych dzieł sztuki i pieniędzy, wypłata reparacji a potem możemy współpracować na partnerskich zasadach - ten artykuł ma nas polaków przekonać że morderca i złodziej który wymordował naszą rodzinę i zagrabił nasz majątek pozostanie bezkarny i w sensie prawnym nie jest nam nic winien, ale jak będziemy grzeczni to może z nami współpracować tzn. może wykorzystywać nas jako niewolników w swoich zakładach produkcyjnych co nam się opłaci a jak będziemy nadal domagać się kasy to zatrudni jako niewolników kogoś innego i na tym stracimy.
  • ~Flakow nie jadam
    (2019-08-16 08:23)
    Glupot nie czytam, flakow nie jadam, bo sa z jelit, glupot nie opowiadam i nie wypisuje.
  • ~Heniek
    (2019-08-16 06:33)
    To się jeszcze zobaczy, czy Niemcy nie zwrócą tego co ukradli i zagrabili.
  • ~vp
    (2019-08-16 06:22)
    Panie profesorze by tak działać jak pan prezentuje to trzeba mieć otwartą głowę a nie zakuty łeb Kaczyńskiego znawcę świata zakamuflowanego w zaścianku jego omamów . Gowin jak pan wie oceniony na zero na osi liczbowej byłby niemal geniuszem ,jemu bliżej do minu nieskończoności .
  • ~Krystyna
    (2019-08-16 03:25)
    Pis to hodowla glupoty , lenistwa, bezczelnosc!
  • ~Bn
    (2019-08-16 00:58)
    Czy ten człowiek korzysta z grantów niemieckich? Czy też jest volksdeutschem?
  • ~Papauga
    (2019-08-16 00:01)
    To są takie bzdury, że aż trudno to komentować. Niemcy odstają od USA czy Chin w IT i elektronice (czyli podstawie współczesnego świata) a ten geniusz chce ich naśladować? A co do reparacji - jeżeli wymordowali miliony i spalili dobytek to powinni zapłacić za spowodowane szkody. Proste i logiczne.
  • ~Miś
    (2019-08-15 22:55)
    Der Dziennik dostał prikaz z Berlina: "pisać, że reparacji nie będzie".
  • ~Czech Czech
    (2019-08-15 21:49)
    Czemu Pis od russkich nie rzada reparacji za napad w 1939 roku i za zagarniete ziemie ? No tak, Niemcow mozna draznic, ruskiego niedzwiedzia lepiej nie, bo moze zagryzc?

Może zainteresować Cię też: