Tejchman: Przedsiębiorcy, zastanówcie się, co zrobiliście, żeby zapobiec propozycjom Kaczyńskiego? [OPINIA]

| Aktualizacja:

A może zamiast narzekać na to, że podwyżka płacy minimalnej przyniesie straty w konkurencyjności i płynności, drodzy przedsiębiorcy i pracodawcy, zastanówcie się, co przez lata zrobiliście, żeby zapobiec propozycjom jak te, które wygłosił w ostatni weekend Jarosław Kaczyński?

wróć do artykułu
  • ~Mac
    (2019-09-14 21:00)
    Tejchman i wszystko jasne .Pozostac przy 5 zl./godz i zatrudniac Ukraincow a Polacy do pociagow i za chlebem. Rzonca juz dawno to powiedzial w imieniu PO .PO obiecuje jedenorazowo 600 zl i tyle .Wiadomo ze wszystko jest z naszych podatkow ale w ten czy inny sposob wraca do nas wszystkich. Za PO TUska i Rostowskiego wszyscy placili podatki a tylko nieliczni z tego cos dostali.Pinindzy nie ma i nie bedzie ? Panie Tajchman zapytaj Pan Pana Guru Rostowskiego gdzie te pieniadze szly i odpowiedz na lamach Dziennika ale logicznie bo inaczej bedzie Pan potraktowany na rowni z Balcerowiczem i innymi madrymi .
  • ~ziggy
    (2019-09-14 09:07)
    Tejchman zawsze sprawiał wrażenie niedouczonego "chcieja"... nawet w TVN24.
  • ~gaga1
    (2019-09-13 18:56)
    Niestety nie ma juz dobrych "kapitanow" ktorzy by mogli i chcieli "ruszyc" gospodarke. Do tego banki ktore staly sie przedsiebiorstwami finansowymi nie pomagaja a w wielu wypadkach wrecz utrudniaja rozwoj przedsiebiorstw. Wielu szefow musi sie jednak przebudzic i szkolic pracownikow zamiast na poczatku stawiac ogromne wymagania. I oczywiscie przywrocic "zmiane pokolen" to znaczy korzystac z doswiadczenia "starszych" by wprowadzic "mlodych". Dopiero wtedy mozna myslec o sukcesie.
  • ~head
    (2019-09-13 09:03)
    To jest bardzo populistyczny i prymitywny artykuł. Rodem z lat 30 w ZSRR. Niedlugo autor stwierdzi że niszczenie kraju przez PiS jest winą przedsiębiorców bo nie zatrudniają nisko wykwalifikowanej kadry za pensje prezesów. Niech się autor zapozna z tym jakie istnieją przedstawicielstwa przedsiębiorców, ogólnopolskie i branżowe, ile przedsiębiorcy odpalają na cele spoleczne, na domy dziecka, na szkoły, ale popelniają błąd nie dają nierobom z PiS.
  • ~xxxx
    (2019-09-13 08:24)
    Panie Tejchman zaloż pan firmę i pokaż co potrafisz.
  • ~marcinms24
    (2019-09-13 01:07)
    Wychodzą tutaj efekty działania Balcerowicza, PO itp. Wszyscy oni obiecywali, że będą dbali o rozwój Polski i w ten sposób wszyscy po pewnym czasie zyskają. To rzeczywiście dobra koncepcja, ale oni kłamali - przyjmowali bardzo chętnie poświęcenia ludzi, ich głosy, a gdy rządzili to budowali socjalizm (i kradli). Innymi słowy, skoro nie pojawił a się obiecana poprawa warunków życia w wyniku rozwoju, to ludzi poszli za socjalem. Dlatego przede wszystkim nie głosujmy na oszustów, ale wiarygodnych wolnorynkowców.
  • ~Serweracze.
    (2019-09-12 06:31)
    Oderwany od prozaicznego życia gość, ja nie mam czasu na debate, uczestnictwo w zyciu publicznym itd, ja muszę zasuwać aby zdazyc przed 15 zarobic na zus, do 20 na podatek, a do konca na pensje. W miedzyczasie na faktury ...
  • ~Norbert
    (2019-09-12 06:27)
    Może ma racje, ale ja kwstem malym punktem ksero w małej miejscowości, jedynym od 1997 roku i niestety mój czas sie kpńczy. Niech teraz jakas korporacja bądż inna firma kseruje starszum paniom karty choroby, albo niech jadą do warszawy po ksero 200 km. Powodzenia.
  • ~koszersonnes
    (2019-09-11 19:27)
    kolejna pos tubecka la jza
  • ~xxxx
    (2019-09-11 12:07)
    A od kiedy to ktoś słuchał w tym Kraju przedsiębiorców ? A w politykę się nie angażują , bo nie mają czasu - tak zwyczajnie i po prostu .
  • ~Na Zachodzie drożej?
    (2019-09-11 09:31)
    Drodzy zatroskani przedsiębiorcy, mam dla Was radę. Nie podoba się w Polsce, za drogo kosztuje prowadzenie interesu? To jedźcie na Zachód i tam sobie załóżcie interes. Świat stoi dla Was otworem.
  • ~pat
    (2019-09-11 08:20)
    Na przykład polski handel zdominowały zagraniczne sieci. Korporacje? Też zagranica. Rynek usług? Dużo sieci? Dlaczego u siebie mogą płacić pracownikowi dwa razy więcej a w Polsce nie? Niemcy twierdzą że jak dadzą nam reparacje to się nam gospodarka zawali! Chyba im się zawali! To jest właśnie takie postkolonialne myślenie. Tewałeny starszą że będą zwolnienia bo ludzi zastąpią maszyny. Sieci wprowadzają automaty już od dawna.
  • ~rychu
    (2019-09-11 03:37)
    Mareczku, sieroto przyglupia !!!!!! juz z samej nazwy "przedsiebiorcy" sa od dzialan gospodarczych, a nie od robienia polityki i uczestniczenia w przepychankach z Jarkiem - kto glupszy !!!!!!!!!!!!!!! to rzad powinien zapewnic przedsiebiorcom przestrzen do dzialania na polu gospodarczym, a nie zmieniac przepisy co dwa dni, podwyzszac podatki co dwa tygodnie i krzyczec ze to krwiopijcy i zlodzieje !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
  • ~Antychytrus
    (2019-09-10 18:03)
    Rząd stawiający na nowoczesne technologie, inowacyjność, synergię nauki z biznesen PODWYŻSZA pensję początkującego nauczyciela do najniższej krajowej.
  • ~ziuk
    (2019-09-10 13:15)
    Co zrobili? Przez dekady wspierali politycznie wrogów kaczki. Którzy nota bene robili dokładnie to samo. Nabijali inflację, rozdawali pieniądze swoim grupom klienckim i nakładali coraz to nowe podatki. A teraz kwik. Jesteście drodzy janusze, głupi i niezorganizowani. Przyjdzie wam wkrótce zapłacić cenę najwyższą w tym kontekście. Wielu po prostu pożegna sie z biznesem, bo nie wyrobi na te wszystkie plusy. Jednocześnie przy tak niskiej jakości zarządzania wasze biznesy przejmą dużo lepiej od was zorganizowani holndry i niemce, bo przyroda nie znosi pustki. Proste.
  • ~ziuk
    (2019-09-10 13:13)
    Co zrobili? Przez dekady wspierali politycznie wrogów kaczki. Którzy nota bene robili dokładnie to samo. Nabijali inflację, rozdawali pieniądze swoim grupom klienckim i nakładali coraz to nowe podatki. A teraz kwik. Jesteście głupi i niezorganizowani. Przyjdzie wam wkrótce zapłacić cenę najwyższą w tym kontekście. Wielu po prostu pożegna sie z biznesem, bo nie wyrobi na te wszystkie plusy. Jednocześnie przy tak niskiej jakości zarządzania przejmą was dużo lepiej zorganizowani niemce, bo przyroda nie znosi pustki. Proste.
  • ~xyz
    (2019-09-10 11:10)
    od zarania dziejow jest wojna między tymi co mają a ubogimi podobni są do owieczek zarzynane owce milczą
  • ~Jaś
    (2019-09-10 10:58)
    W UK najniższa jest 9 f i nikt nie płacze,nam jeszcze daleko, także popieram,jak kogoś nie stać to niech zasuwa sam,rozmawiałem z przedsiębiorcami i mówią ,że jest do przełknięcia
  • ~Płock i okolice
    (2019-09-10 10:44)
    Tejchman, spłyń do Wisły z wodą mineralną Trzaskowianka.
  • ~Przedsiębiorąca Zdzichosław
    (2019-09-10 10:41)
    Ja nie inwestowałem w maszyny , bo jak robotnik tani to się nie opłaca. Jak był mało wydajny to się go wyrzucało pod byle pretekstem i przyjmowało młodego za którego nie trzeba było płacić , bo płacił urząd pracy. Wszyscy tak robili nawet instytucje państwowe i samorządowe. Więc propozycje Kaczyńskiego wydają się mało realne , bo państwo również tak robi , a jakby musiało płacić pracownikowi , to by również zbankrutowało. Zobaczcie jak walczą z nauczycielami żeby im nie dać podwyżki , więc koledzy spokojnie

Może zainteresować Cię też: