Podkreślono, że bakterie znaleziono na bardzo małej partii hiszpańskich ogórków, które nie trafiły jeszcze do sklepów.

W Norwegii nie zanotowano dotąd zachorowań wywołanych przez EHEC. W Szwecji i Danii jest już natomiast ok. 40 przypadków; wszyscy chorzy przebywali ostatnio w Niemczech.

Reklama

EHEC jest skrótem anglojęzycznej nazwy enterohemorrhagic Escherichia coli, oznaczającej enterokrwotoczny szczep pałeczki okrężnicy (łac. Escherichia coli). EHEC może wywołać groźny dla życia zespół hemolityczno-mocznicowy, określany skrótem HUS (od anglojęzycznej nazwy haemolytic-uraemic syndrome), powodujący ostrą niewydolność nerek.

Obecność EHEC mikrobiolodzy z Hamburga, w którego okolicach odnotowano najwięcej zachorowań, stwierdzili w ogórkach sałatkowych importowanych z Hiszpanii i sprzedawanych na targu w tym mieście. Władze hiszpańskie podkreślają, że nie można wykluczać, iż ogórki zostały zanieczyszczone w czasie transportu do Niemiec albo już w Niemczech.

Reklama

Według najnowszych danych, w Niemczech bakterie EHEC spowodowały dotychczas śmierć 14 osób. Berliński Instytut im. Roberta Kocha ponowił w poniedziałek zalecenie, żeby nie spożywać surowych warzyw, zwłaszcza w północnych Niemczech, gdzie obserwuje się najwięcej zachorowań.