Ponad pół tony będzie ważył powstający w Poznaniu największy mazurek w Europie. Efekt finalny zostanie zaprezentowany, a następnie zjedzony 2 maja podczas wojewódzkich obchodów Dnia Flagi. Prace nad mazurkiem prowadzą od czwartku cukiernicy z sześciu cukierni. Na wypiek przeznaczono m.in. 200 kg cukru, 100 kg mąki i 1400 jaj.

Reklama

Jak powiedział PAP Tomasz Stube, rzecznik prasowy wojewody wielkopolskiego, mazurek będzie miał ponad 7 metrów długości i 80 cm szerokości. Zostanie udekorowany białą i czerwoną pomadą, symbolizującą barwy narodowe. Mazurek-rekordzista będzie elementem uroczystości z okazji Dnia Flagi organizowanych przez wojewodę wielkopolskiego przed urzędem wojewódzkim. Ciasto po uroczystej prezentacji zostanie podzielone na ponad 2 tys. porcji i rozdane uczestnikom świętowania.

Z okazji święta, 2 maja front Wielkopolskiego Urzędu Wojewódzkiego przyozdobi też flaga o powierzchni 150 m kw. Przygotowania do Dnia Flagi poczyniły też władze miasta. Przez dwa dni na Starym Rynku rozdano mieszkańcom Poznania 5 tys. biało-czerwonych flag. 2 i 3 maja, od godz. 20.30 - 24 budynek poznańskiego ratusza zostanie podświetlony na biało-czerwono. W Poznaniu niebanalne świętowanie Dnia Flagi staje się tradycją. W ubiegłym roku w tym dniu młodzież z wielkopolskich szkół uszyła 100-metrową flagę, którą przeniosła z Placu Wolności na Stary Rynek.