Malowidło przedstawia elegancką srebrną tacę z jedzeniem. Są na niej owoce, w tym daktyle i granaty, kieliszek wina, a obok niego okrągły placek, przypominający obecną focaccię z dodatkami na wierzchu.
Antenat obecnej pizzy
Ze względu na brzegi placek wygląda jak pizza, ale nie może nią być, bo - jak się przypomina - nie było jeszcze wtedy jej podstawowych składników, przede wszystkim pomidorów, a tym bardziej mozzarelli. Placek uznano jednak za antenata obecnej pizzy, której sztuka wypieku przez piekarzy z rejonu Neapolu została wpisana w 2017 roku na listę światowego dziedzictwa UNESCO.
Znaleziska tego dokonano w przedsionku domu, graniczącego z pozostałościami antycznej piekarni, odkrytej pod koniec XIX wieku. W styczniu tego roku wznowiono tam prace archeologiczne, które przyniosły obecne zaskakujące odkrycie.
Komentując je, dyrektor parku archeologicznego w Pompejach Gabriel Zuchtriegel powiedział, że na fresku widać też wyraźne odniesienia do tradycji hellenistycznej.
Z Rzymu Sylwia Wysocka