Naukowcy z holenderskiego Narodowego Instytutu Zdrowia Publicznego i Środowiska zebrali dane w grupie 452.187 osób, dotyczące spożycia 14 popularnych owoców i 26 warzyw - świeżych, w puszce lub suszonych. W okresie ponad 8 lat u ponad 1.600 uczestników badania zdiagnozowano raka płuc - wynika z holenderskich badań, które publikuje pismo "Cancer Epidemiology, Biomarkers & Prevention".

Reklama

Analiza wykazała, że jedzenie różnorodnej mieszanki warzyw - niezależnie od tego w jakich ilościach - obniżało ryzyko raka płuc, zwłaszcza u palaczy. Osoby, których dieta była dodatkowo wzbogacona o duży wybór owoców były wyraźnie mniej narażone na najczęstszą odmianę tego nowotworu - tj. płaskonabłonkowego raka płuc.

"Choć rzucenie palenia jest najważniejszym elementem redukcji ryzyka raka płuca, spożywanie różnorodnych warzyw i owoców - bez względu na ilość - może się również przyczyniać do jego spadku, zwłaszcza u osób palących papierosy" - komentuje biorący udział w badaniach dr H. Bas Bueno-de-Mesquita.

Warzywa i owoce zawierają wiele aktywnych biologicznie składników, dlatego logiczne jest założenie, że trzeba je jeść nie tylko w zalecanych ilościach, ale też w urozmaiconym zestawie, by uzyskać największe korzyści zdrowotne, zaznacza badacz.

Jak podkreśla w komentarzu odredakcyjnym do artykułu dr Stephen Hecht z Uniwersytetu Minnesoty, jest to jedno z pierwszych badań, które nie koncentruje się na znaczeniu jakości warzyw i owoców w diecie, lecz na ich urozmaiconym składzie.

Specjalista przypomina, że na świecie ciągle ponad miliard ludzi pali papierosy; wielu z nich jest uzależnionych od nikotyny i nie może zerwać z nałogiem, mimo zagrożeń dla zdrowia.