Częściowa mają być otwarte także "usługi gastronomiczne, restauracje, bary (...) kawiarnie wszystkiego typu". - Z utrzymaniem reżimu sanitarnego w środku w pomieszczeniach, też w ogródkach - zastrzegł Mateusz Morawiecki.
Zachęcał też, aby lokale otwierały ogródki. - Na świeżym powietrzu, jak mówią nam epidemiolodzy, jest bezpieczniej - tam, gdzie można, w taki sposób będą funkcjonowały te lokale gastronomiczne - podkreślał.
- skorzystać z usług kosmetyczek i fryzjerów,
Uwaga! Klient nie może oczekiwać na usługę w poczekalni.
- zjeść w restauracji, kawiarni, barze, a także w centrum handlowym (w wydzielonej przestrzeni gastronomicznej).
Ważne! Gość będzie mógł zjeść posiłek zarówno na sali, w środku, jak i w ogródku restauracyjnym.
Pełne otwarcie branży gastronomicznej musi odbyć się pod warunkiem przestrzegania ścisłych wytycznych sanitarnych, które zapewnią bezpieczeństwo i obsłudze, i klientom. Zasady te zostały określone podczas konsultacji z przedstawicielami poszczególnych branż.
Także od 18 maja zmienione będą reguły dotyczące transportu publicznego. Chodzi o zwiększenie limitu pasażerów.
Jeśli do tej pory mieliśmy 50 miejsc siedzących w jakimś pojeździe, to można było wpuścić 25 pasażerów - powiedział premier. Jak dodał, "jeśli teraz mamy 50 siedzących i 100 stojących, to będzie to ok. 45 pasażerów".
To znaczący przyrost, ale przy utrzymaniu odpowiedniego dystansu - dodał.