Do wykonania gigantycznego hamburgera - który czterech kucharzy przyrządzało przez 12 godzin - zużyto 81 kg mięsa, 120 jajek, 150 plasterków sera, 16 pomidorów, 2 kg sałaty, 1,5 kg buraków, 2 kg specjalnego sosu i 21 kg bułek z sezamem - informuje dziennik "Herald Sun".

Reklama

Poprzedni rekord światowy należał do restauracji w Detroit w USA, która wykonała hamburger ważący 84 kg - poinformowało małżeństwo będące właścicielami restauracji "Ambrosia on the Spot" w Sydney, Joe i Iman El-Ajouz.

"Zawsze chciałem pobić rekord. Było to bardzo zabawne, a poza tym stanowiło świetny chwyt marketingowy" - oznajmił Joe El-Ajouz.

Wielki hamburger znajdzie się w przyszłym roku w jadłospisie restauracji, choć jej właściciele mają świadomość, że niewiele osób będzie stać na zapłacenie ceny 1500 dol. australijskich

Reklama