Najlepszy kucharz na Ziemi, najbardziej twórczy w historii - Hiszpan Ferran Adria na aukcji w Nowym Jorku. Sotheby’s wystawia na licytację kolację przygotowaną przez hiszpańskiego mistrza kuchni i zjedzoną w jego towarzystwie. Cena wywoławcza kolacji - 5 tysięcy USD.
Ferran Adria kierował słynną restauracją El Bulli, która czterokrotnie zdobyła miano najlepszej na świecie. Tam serwowane były niezwykłe 30-daniowe kolacje. Jednak 2 lata temu restauracja została zamknięta i teraz ci, którzy nie zdążyli jej odwiedzić, mają szansę wylicytować kolację 26 kwietnia. Cena wywoławcza jest 20-krotnie wyższa od tej, którą trzeba było zapłacić w restauracji.

Na świecie wiele osób zajmuje się gotowaniem. Musieliśmy znaleźć coś, czego nikt wcześniej nie robił.” - wyjaśnia kucharz, który jako pierwszy gotował w płynnym azocie.  Jego najsłynniejszymi daniami były jaja dinozaura w mleku kokosowym, ryba-mumia czy kawior z melona. Kierując restauracją El Bulli opracował prawie 2 tysiące przepisów. Twierdzi, że sposobem na sukces jest dążenie nie za sukcesem, tylko za szczęściem.