Na trzech przejściach granicznych ze Słowacją: w Chyżnem, Niedzicy i Piwnicznej, w sobotę w południe rozpoczęto kontrolę sanitarną wszystkich transportów przewożących zwierzęta. Kontrole są prowadzone także na przejściach granicznych m.in. z Czechami w Trzebini–Bartultovicach i w Głuchołazach–Mikulovicach.
W piątek 7 marca na jednej z farm na Węgrzech weterynarze stwierdzili ognisko bardzo zaraźliwej wirusowej choroby zwierząt racicowych - pryszczycy. Zarażone zostały zwierzęta ze stada składającego się z ponad 1,4 tys. sztuk bydła. Państwa UE zareagowały wprowadzeniem kontroli na granicach. W Polsce zakazem przywozu z Węgier oraz z części obszaru Słowacji zostały objęte:
- zwierzęta parzystokopytne utrzymywane i dzikie oraz materiał biologiczny tych zwierząt;
- świeże mięso,
- podroby,
- mięso mielone,
- mięso oddzielone mechanicznie,
- surowe wyroby mięsne,
- osłonki i produkty mięsne pozyskane ze zwierząt parzystokopytnych utrzymywanych i dzikich;
- mleko surowe,
- siara i produkty mleczne pozyskane od zwierząt parzystokopytnych;
- produkty uboczne pochodzenia zwierzęcego i produkty pochodne otrzymane od zwierząt parzystokopytnych utrzymywanych i dzikich;
- słoma
- siano.
Pryszczyca. Jak duże jest zagrożenie?
Weterynarz Maciej Perzyna powiedział w topagrar.pl, że pryszczyca to poważne zagrożenie dla pogłowia bydła i świń. Według niego niepokojący jest fakt, że nadal nie wiemy, skąd wirus przedostał się do gospodarstw umiejscowionych w tak olbrzymiej odległości. Zaleca powstrzymanie się od kupowania zwierząt z nieznanego źródła, najlepszy będzie wybór zwierząt z najbliższej okolicy.
Pryszczyca to wirusowa chorobą zwierząt parzystokopytnych domowych oraz dzikich. Najbardziej wrażliwe na zakażenie jest bydło, następnie świnie, owce i kozy. Chorobę wywołuje wirus z rodzaju Aphtovirus, należący do rodziny Picornaviridae. Jak informuje MRiRW, ostatni przypadek tej choroby w Polsce stwierdzono w 1971 roku. Pryszczyca pojawiła się także wcześniej w Niemczech.
Czy pryszczyca przenosi się na ludzi?
Według GIS, ludzie mogą ulec zakażeniu, ale zachorowania na pryszczycę u ludzi występują sporadycznie, a ich przebieg jest łagodny. Główny Inspektor Sanitarny podkreślił, że ludzie zarażają się w wyniku bezpośredniego kontaktu z chorym zwierzęciem wydalającym wirusa.
Kolejne drogi możliwego zarażenia to spożycie surowego skażonego patogenem mięsa, zawierającego wirusy niepasteryzowanego mleka i niepasteryzowanych przetworów mlecznych. Okres inkubacji zakażenia u ludzi wynosi 2-12 dni, średnio 3-4 dni. Objawy obejmują zmiany pęcherzykowe na błonach śluzowych jamy ustnej, na skórze dłoni/stopach, ale także gorączkę, ból gardła, bóle głowy.
Przebieg choroby jest łagodny i kończy się wyzdrowieniem w ciągu 1-2 tygodni. Nie zgłoszono przypadków przenoszenia się choroby z człowieka na człowieka.