Właściciel zakładu Ömer A. to obywatel Niemiec tureckiego pochodzenia. Jest podejrzany o kierowanie zorganizowaną grupą przestępczą, prania brudnych pieniędzy i popełnienia przestępstw skarbowych.

Grupa przestępcza – jak informuje Prokuratura Krajowa - zaniżała wielkość obrotu, przez co obniżała podstawę opodatkowania w podatku dochodowym oraz w VAT.

Reklama

Sąd przychylił się do wniosku prokuratora o jego tymczasowe aresztowanie na trzy miesiące. W sprawę zamieszanych jest 6 osób – Turcy i Polacy. Wszyscy usłyszeli zarzuty udziału w zorganizowanej grupie przestępczej.

Jedna z osób opuściła areszt po wpłaceniu 500 tysięcy zł kaucji. Wobec pozostałych zastosowano poręczenia majątkowe w wysokości po 50 tys. zł.

Wszyscy mają zakaz kontaktowania się ze współpodejrzanymi i świadkami - z wyłączeniem osób najbliższych z rodziny podejrzanego, dozór policji, zakaz opuszczania kraju połączony z zatrzymaniem paszportu.

Reklama

Według prokuratury grupa przestępcza działała od 2012 r.

Pierwsze działania w sprawie miały miejsce 12 stycznia. Rano w Zdunach i Kobiernie w powiecie krotoszyńskim funkcjonariusze Agencji Bezpieczeństwa Wewnętrznego z Zielonej Góry wtargnęli do zakładów produkujących kebab i gyros.

Działali na polecenie prokuratora Wielkopolskiego Wydziału Zamiejscowego Departamentu do Spraw Przestępczości Zorganizowanej i Korupcji Prokuratury Krajowej w Poznaniu.

W trakcie przeszukania mieszkań i spółek zabezpieczono gotówkę i mienie o łącznej wartości ok. 14,5 miliona złotych.

Według prokuratury grupa przestępcza działała od 2012 r. W toku śledztwa prokurator ustalił, że członkowie grupy czerpali korzyści majątkowe z popełnianych przestępstw skarbowych dokonywanych w wyniku pozaewidencyjnego obrotu mięsem.

Poprzez kontrolowaną przez siebie sieć firm, towar był dostarczany na teren Unii Europejskiej, jak i poza jej granice, przy czym jego faktyczna ilość była zaniżana – poinformowano w komunikacie.

Czyny zarzucane podejrzanym są zagrożone karą 10 lat więzienia.

Reklama

Prokuratura podkreśla, że sprawa ma charakter rozwojowy. Niewykluczone są dalsze zatrzymania.

Ömer A. prowadzi dwie firmy. Dünya Döner Kebab w Zdunach specjalizuje się w produkcji kebabu halal z kurczaków, indyków, cieląt i bydła eksportowanego na rynek państw islamskich. Zakład Euro Döner w Kobiernie specjalizuje się w produkcji gyrosu, przeznaczonego na rynek polski i europejski.