Fundacja Pro-Test zleciła badania, z których wynika, że w aż dziewięciu popularnych jogurtach, w tym 8 o smaku truskawkowym i jednym deklarowanym jako "o smaku poziomkowym" wykryto zawartość 421 pestycydów. W czterech produktach eksperci wykryli pozostałości związku, który w ogóle nie powinien znajdować się w żywności – chloranu.

Chemia w jogurcie. Skąd wziął się chloran?

Jak wynika z raportu Fundacji Pro-Test chloran w jogurtach pochodzi najprawdopodobniej ze środków służących do czyszczenia i dezynfekcji linii produkcyjnych. Może też pochodzić z jeszcze wcześniejszego etapu produkcji – z owoców, które były myte chlorowaną wodą, a następnie trafiły do jogurtu.

Reklama

Chemia w jogurtach. Czy chloran jest niebezpieczny dla zdrowia?

Okazuje się, że chloran może zaburzać funkcjonowanie tarczycy. Jest szczególnie niebezpieczny dla osób z chorobami tarczycy i niedoborem jodu, ale też dla niemowląt i dzieci. Z tego powodu UE ustaliła normę chloranu dla żywności przeznaczonej dla niemowląt i małych dzieci na poziomie 0,01 mg/kg.

Które jogurty zawierały szkodliwą substancję?

W teście badacze wykryli chloran w produktach: Fruvita Jogurt Truskawkowy w ilości 0,040 mg/kg, Mlekovita Jogurt Polski truskawkowy (0,021 mg/kg), Bakoma 7 zbóż jogurt z truskawkami i ziarnami zbóż (0,015 mg/kg) i Mlekpol Jogurt truskawkowy (0,011 mg/kg).

Z badań ekspertów wynika, że zawartość chloranu w jogurcie Fruvita – marki własnej sieci sklepów Biedronka – jest wyższa od normy ustalonej dla żywności przeznaczonej dla niemowląt i małych dzieci aż czterokrotnie. Trzy pozostałe jogurty wymienione wyżej również przekraczają wspomnianą normę.

Jednak testowane jogurty nie są zaklasyfikowane jako żywność przeznaczona dla niemowląt i małych dzieci, więc ta norma ich nie dotyczy. Trzeba jednak pamiętać, że rodzice podają takie jogurty swoim pociechom nawet już od szóstego, ósmego miesiąca życia. Jogurt jest bowiem polecany podczas rozszerzania diety dziecka jako pierwszy z produktów mlecznych. Podając taki jogurt dziecku, rodzice nie mają jednak świadomości, że może znajdować się w nim chloran.

Reklama

W testowanych jogurtach takich jak: Piątnica Jogurt truskawkowy, Zott Jogobella 8 zbóż truskawka, Pilos Jogurt Truskawka, Danone Activia Jogurt z probiotykami Truskawka i Krasnystaw Joguś o smaku poziomkowym nie wykryto szkodliwych substancji.

Chemia w jogurtach. Skład i etykiety pod lupą

W testowanych jogurtach eksperci Fundacji Pro-Test ocenili również ich skład. Przyjrzeli się okiem konsumenta etykietom produktów. Najwięcej zastrzeżeń co do etykiety i nazwy budził jogurt o smaku poziomkowym Joguś Krasnystaw, który w swoim składzie miał jedynie 0,15% poziomek.

Te jogurty zawierały chemię. WYNIKI BADAŃ

Takie ogólne oceny jakości uzyskały testowane jogurty:

  • Piątnica Jogurt truskawkowy: bardzo dobra (4,8)
  • Zott Jogobella 8 zbóż truskawka: bardzo dobra (4,7)
  • Pilos Jogurt Truskawka: bardzo dobra (4,6)
  • Danone Activia Jogurt z probiotykami Truskawka: bardzo dobra (4,5)
  • Krasnystaw Joguś o smaku poziomkowym: dobra (4,3)
  • Fruvita Jogurt Truskawkowy: mierna (2,0)
  • Bakoma 7 zbóż jogurt z truskawkami i ziarnami zbóż: mierna (1,8)
  • Mlekovita Jogurt Polski truskawkowy: mierna (1,7)
  • Mlekpol Jogurt truskawkowy: mierna (1,6)