Świeże pieczywo to jeden z tych produktów bez którego nie wyobrażamy sobie śniadań lub kanapek do pracy. Niestety chrupiące bułki albo chleb to kwestia dosłownie kilku godzin. Pieczywo kupowane na zapas już wieczorem albo następnego dnia traci swoją świeżość. Z czasem staje się twarde i mniej smaczne. Okazuje się, że istnieje kilka prostych sposobów na to, by zachować jego smak i świeżość na dłużej.
Jak przechowywać pieczywo, by dłużej smakowało i nie było twarde albo pokryło się pleśnią? Takie metody jak pakowanie go w foliową torebkę, nie jest dobrym rozwiązaniem. Folia blokuje dopływ powietrza i sprzyja powstawaniu pleśni oraz wilgoci.
Tak przechowuj pieczywo. Będzie świeże
Żeby nasze pieczywo dłużej było świeże, dobrze jest odpowiednio je przechowywać. Dobrze jest zapewnić mu dostęp powietrza. Niewielki, by nie wyschło i nie stało się kamieniem. Dobrze jest przechowywać je w chlebaku, który zabezpieczy je przed wysychaniem i zapewni odpowiednią cyrkulację powietrza.
Jeśli nie w chlebaku, można wybrać sposób przechowywania stosowany przez nasze babcie w czasach PRL. To zawinięcie pieczywa w lnianą ściereczkę. Włókna lnu pozwalają na wymianę powietrza a jednocześnie chronią chleb przed utratą wilgoci.
Włóż dwie kostki cukru do chlebaka
Sposobem na przedłużenie świeżości pieczywa prostym i skutecznym jest umieszczenie w chlebaku dwóch kostek cukru. Być może na pierwszy rzut oka wyda się to nieco dziwne, to właśnie w ten sposób można zapobiec powstawaniu pleśni i wysychaniu bułek czy chleba. Dzięki temu prostemu trikowi pieczywo dłużej będzie miękkie i do zjedzenia.
Czy pieczywo można mrozić?
Aby pieczywo było świeże przez wiele tygodni, można je również zamrozić. Ta metoda jest skuteczna i bardzo prosta. Trzeba jedynie pamiętać, by zamrozić pieczywo, kiedy jest jeszcze świeże.
Przed zamrożeniem warto podzielić pieczywo na kromki i szczelnie zapakować w foliowe worki. Najlepiej te przeznaczone do mrożenia. Poporcjowane w ten sposób pieczywo pozwoli na rozmrożenie takiej ilości, jaka będzie nam potrzebna.
Aby rozmrozić wyjęte z zamrażalnika pieczywo, wystarczy zostawić je w temperaturze pokojowej na kilka godzin. Można ten proces przyspieszyć, wkładając zamrożone pieczywo do piekarnika lub mikrofalówki.