Ostrzeżenie GIS

Komunikat Głównego Inspektoratu Sanitarnego został opublikowany na oficjalnej stronie internetowej. Inspektorzy ostrzegają w nim, że szczególnie niebezpieczne jest spożywanie jaj, które nie zostały poddane obróbce termicznej.

Reklama

Salmonella w popularnym produkcie

"W wyniku działań urzędowych Państwowej Inspekcji Sanitarnej wykryto Salmonella spp. na powierzchni skorupek jaj" - podano.

Jak dodano w koumikacie, spożycie produktu zanieczyszczonego pałeczkami Salmonella, zwłaszcza bez odpowiedniej obróbki termicznej, wiąże się z ryzykiem zatrucia pokarmowego.

Szczegóły dotyczące produktów

W ostrzeżeniu podano dokladne onformacje o produkcie.

  • Nazwa produktu: KOKO Jaja z chowu ściółkowego, klasa A, średnie M
  • Oznakowanie na powierzchni jaj: 2PL02181302 K-2
  • Najlepiej spożyć przed: 05.07.2025
  • Kod kreskowy: 5 903427 303134

Zakład pakowania: Jantex Polska Sp. z o.o., Zielniki 42, 63-000 Środa Wielkopolska, PL 30255916 UE

Działania podjęte przez przedsiębiorców i organy urzędowej kontroli

W komunikacie wskazano jakie dziłania zostały podjęte.

"Podmiot Jantex Polska Sp. z o.o. w ramach przyjętego systemu HACPP zweryfikował i ustalił z jakiej fermy pochodziły kwestionowane jaja konsumpcyjne - 2PL02181302 K-2 oraz gdzie zostały rozdystrybuowane. Po otrzymaniu informacji, podmiot poinformował odbiorców kwestionowanej partii o zaistniałej sytuacji oraz wstrzymał wprowadzanie do obrotu jaj konsumpcyjnych pochodzących z ww. fermy do chwili otrzymania wyników badań laboratoryjnych" - poinformowano.

Ponadto w ramach dobrej praktyki higienicznej zastosowana zostanie dodatkowa dezynfekcja zakładu i całego sprzętu produkcyjnego.

Działania podjęte przez organy urzędowej kontroli

Reklama

Poinformowano, że Powiatowy Lekarz Weterynarii w Środzie Wlkp. prowadzi dalsze działania kontrolne w celu identyfikacji dystrybucji kwestionowanej partii jaj konsumpcyjnych oraz powiadomienia właściwych organów urzędowej kontroli nadzorujących odbiorców tej partii.

W zaleceniach dla konsumentów wskazano, że nie należy spożywać produktu z partii objętej komunikatem. "W przypadku wystąpienia objawów zatrucia pokarmowego po spożyciu wyżej wymienionego produktu, należy skontaktować się z lekarzem" - dodano.