Ostrzeżenie GIS
Komunikat Głównego Inspektoratu Sanitarnego został opublikowany na oficjalnej stronie internetowej. Inspektorzy ostrzegają w nim, że szczególnie niebezpieczne jest spożywanie jaj, które nie zostały poddane obróbce termicznej.
Salmonella w popularnym produkcie
"W wyniku działań urzędowych Państwowej Inspekcji Sanitarnej wykryto Salmonella spp. na powierzchni skorupek jaj" - podano.
Jak dodano w koumikacie, spożycie produktu zanieczyszczonego pałeczkami Salmonella, zwłaszcza bez odpowiedniej obróbki termicznej, wiąże się z ryzykiem zatrucia pokarmowego.
Szczegóły dotyczące produktów
W ostrzeżeniu podano dokladne onformacje o produkcie.
- Nazwa produktu: KOKO Jaja z chowu ściółkowego, klasa A, średnie M
- Oznakowanie na powierzchni jaj: 2PL02181302 K-2
- Najlepiej spożyć przed: 05.07.2025
- Kod kreskowy: 5 903427 303134
Zakład pakowania: Jantex Polska Sp. z o.o., Zielniki 42, 63-000 Środa Wielkopolska, PL 30255916 UE
Działania podjęte przez przedsiębiorców i organy urzędowej kontroli
W komunikacie wskazano jakie dziłania zostały podjęte.
"Podmiot Jantex Polska Sp. z o.o. w ramach przyjętego systemu HACPP zweryfikował i ustalił z jakiej fermy pochodziły kwestionowane jaja konsumpcyjne - 2PL02181302 K-2 oraz gdzie zostały rozdystrybuowane. Po otrzymaniu informacji, podmiot poinformował odbiorców kwestionowanej partii o zaistniałej sytuacji oraz wstrzymał wprowadzanie do obrotu jaj konsumpcyjnych pochodzących z ww. fermy do chwili otrzymania wyników badań laboratoryjnych" - poinformowano.
Ponadto w ramach dobrej praktyki higienicznej zastosowana zostanie dodatkowa dezynfekcja zakładu i całego sprzętu produkcyjnego.
Działania podjęte przez organy urzędowej kontroli
Poinformowano, że Powiatowy Lekarz Weterynarii w Środzie Wlkp. prowadzi dalsze działania kontrolne w celu identyfikacji dystrybucji kwestionowanej partii jaj konsumpcyjnych oraz powiadomienia właściwych organów urzędowej kontroli nadzorujących odbiorców tej partii.
W zaleceniach dla konsumentów wskazano, że nie należy spożywać produktu z partii objętej komunikatem. "W przypadku wystąpienia objawów zatrucia pokarmowego po spożyciu wyżej wymienionego produktu, należy skontaktować się z lekarzem" - dodano.