Czy według prawa kanonicznego w Wigilię obowiązuje post?
W 1983 roku w Kościele katolickim w Polsce wprowadzono nowy Kodeks Prawa Kanonicznego, który łagodził przepisy dotyczące postu w Wigilię. Wcześniej 24 grudnia obowiązywał post jakościowy i ilościowy. Oznaczało to, że w tym dniu nie można było jeść mięsa, a ponadto należało ograniczać ilość spożywanych posiłków do trzech w ciągu dnia, z których dwa miały być lekkie, a trzeci bardziej obfity. Wspomniany post jakościowy w Kościele katolickim dotyczy wszystkich wiernych, którzy ukończyli 14. rok życia. Natomiast post ilościowy, tzw. ścisły, obejmuje osoby od skończenia 18. roku życia do rozpoczęcia 60. roku życia.
W 2003 roku polscy biskupi w swoim Liście na temat przykazań kościelnych zachęcali do wstrzemięźliwości od pokarmów mięsnych w Wigilię, powołując się przy tym na wyjątkowy charakter tego dnia w naszym kraju. Odezwa ta był jednak wyłącznie rodzajem zachęty do jeszcze lepszego przeżywania tego wyjątkowego dnia. Zgodnie bowiem z obecnie obowiązującym prawem kanonicznym – w Wigilię nie obowiązuje post.
Wigilia 2023: Kiedy według prawa kanonicznego obowiązuje post?
W Wigilię można jeść mięso - z jednym wyjątkiem. Jeśli 24 grudnia wypada w piątek, wówczas wierni muszą zachować wstrzemięźliwość od pokarmów mięsnych. Zgodnie z kanonami 1249-1253 Kodeksu Prawa Kanonicznego wszystkie piątki w roku oraz Środa Popielcowa to dni, w których katolicy, którzy ukończyli 14. rok życia, zobowiązani są do powstrzymywania się od spożywania pokarmów mięsnych. Dodatkowo w Wielki Piątek i Środę Popielcową obowiązuje post ścisły.
Czy w Wigilię można jeść mięso? Co mówi tradycja?
Wiele osób – bez względu na obowiązujące w Kościele katolickim prawo – pości 24 grudnia. Zwyczaj ten jest głęboko zakorzeniony w naszej polskiej tradycji. Przed wiekami na jedzenie mięsa w Wigilię mogli sobie pozwolić tylko najbogatsi. Większości społeczeństwa po prostu nie było na nie stać i z tego powodu w głównej mierze wynikała obecność wyłącznie postnych dań na wigilijnym stole. Z czasem postna Wigilia stała się po prostu zwyczajem przekazywany w rodzinach z pokolenia na pokolenie. Jego kontynuowanie jest do dzisiaj dla wielu osób piękną tradycją i wyrazem szacunku dla przodków. Współcześnie na większości wigilijnych stołów pojawiają się więc wyłącznie potrawy bezmięsne. Królują ryby, pierogi i inne jarskie dania.
Ponadto niektóre osoby religijne, chcąc jak najlepiej przygotować się do Bożego Narodzenia, zadają sobie pokutę w postaci postu w Wigilię. To pozwala im lepiej przeżywać święta i cieszyć się z ich nadejścia.