Ile filiżanek kawy dziennie można wypić?

Kawa jest nieodłącznym elementem dnia wielu osób. Nierzadko pojawia się jako poranny napój do śniadania, później towarzyszy nam w pracy, a także jest towarzyszem spotkań towarzyskich. Pobudza, wspomaga koncentrację i dodaje energii, co jest szczególnie przydatne nie tylko rano, ale również w środku dnia, kiedy poziom naszej energii maleje.

Reklama

Choć wiele badań naukowych potwierdziło, że kawa ma wiele właściwości prozdrowotnych, to jej nadmierne spożycie może nam szkodzić. Dr Alessandra d'Alessandro, specjalistka gastrologii, na włoskim portalu fanpage.it, przyznała, że nadmiar kawy może mieć negatywny wpływ na układ pokarmowy.

Ile kaw dziennie można wypić? Według włoskiej lekarki bezpieczne są dwie filiżanki kawy dziennie. Przekroczenie tej granicy może powodować nieprzyjemne skutki.

Konsekwencje spożycia nadmiaru kawy

Reklama

Dziennie można wypić dwie filiżanki kawy - twierdzi włoska lekarka Alessandra d'Alessandro. Spożycie większej ilości kawy może powodować negatywne konsekwencje dla zdrowia i samopoczucia. Gastrolożka zaleca, by szczególną ostrożność zachowały osoby, które zmagają się z problemami żołądkowo-jelitowymi.

Nadmierne spożycie kawy może się powodować:

  • refluks,
  • wzdęcia,
  • podrażnienia jelit,
  • nadmierne pobudzenie,
  • drażliwość,
  • pogorszone samopoczucie.
  • trudności z zaśnięciem,
  • gorszą jakość snu.

Kto powinien unikać picia kawy?

Kawa - choć ma wiele właściwości korzystnych dla zdrowia - może również szkodzić zdrowiu i samopoczuciu. Kto nie powinien pić kawy?

  • dzieci i młodzież;
  • kobiety w ciąży i karmiące;
  • osoby z chorobami układu pokarmowego, jak np. choroba wrzodowa żołądka i dwunastnicy, refluks żołądkowo-przełykowy, kamica żółciowa, choroby trzustki;
  • osoby z nadciśnieniem;
  • osoby z chorobami serca;
  • osoby z niedoborami witamin, m.in. witamin z grupy B;
  • osoby z problemami ze snem;
  • osoby z zaburzeniami lękowymi.

Korzyści z picia kawy

Wiele badań naukowych wykazało, że kawa ma wiele korzystnych właściwości dla zdrowia. Kawa jest bogata w m.in. w antyoksydanty, magnez, potas, wapń, żelazo, witaminy (B2, B3, B5, E, PP), kwas foliowy. Kawa m.in. przyspiesza przemianę materii, może zapobiegać niektórym chorobom nowotworowym, chorobie wieńcowej oraz Alzheimerowi i Parkinsonowi.