Jak to możliwe? Jęczmień, z którego przygotowano bursztynowy napój został wyhodowany w rosyjskim laboratorium na pokładzie Międzynarodowej Stacji Kosmicznej (ISS). Naukowcy z Rosyjskiej Akademii Nauk, japońskiego uniwersytetu w Okajamie i browaru Sapporo przygotowali z niego sto litrów 5,5-procentowego trunku.

Reklama

Jęczmień uprawiano w ramach projektu hodowli zboża, grochu i kapusty na pokładzie ISS. W przyszłości w przestrzeni pozaziemskiej mają być hodowane także ziemniaki, jednak jak zastrzegli astronauci, nie do produkcji wódki.

Na razie kosmiczne smaki pozostają poza zasięgiem szerszego grona piwoszy, trunek nie jest bowiem na sprzedaż i ma posłużyć naukowcom do dalszych testów. Jedynie 30 par, które zostaną wyłonione w specjalnie przygotowanej loterii, będzie mogło uczestniczyć w styczniowej degustacji piwa w Tokio.