Chińska wołowina z pomarańczami
Składniki:
2 łyżki oleju,
kilogram polędwicy wołowej,
szklanka skórki pomarańczowej pokrojonej w paski,
zmiażdżony ząbek czosnku,
1/2 łyżeczki sproszkowanego imbiru,
2 łyżki mąki kukurydzianej,
szklanka bulionu wołowego,
1/4 szklanki sherry,
1/4 szklanki sosu sojowego,
1/4 szklanki dżemu pomarańczowego,
1/2 łyżeczki czerwonego pieprzu
Przygotowanie:
Rozgrzej olej na patelni lub w woku, pokrój polędwicę w plastry, smaż je z każdej strony przez 3-4 minuty, aż będą brązowe. Wyłóż je na papier, by ociekły z oliwy.
Na tym samym tłuszczu smaż przez minutę skórkę pomarańczową, czosnek oraz imbir. W małej miseczce połącz mąkę kukurydzianą, bulion, sos sojowy, sherry, pieprz i dżem. Wlej sos na patelnię lub do woka, doprowadź do wrzenia. Na koniec przełóż do sosu polędwicę i duś ją około 2 minuty.
Chińska z ogórkami i tofu
Składniki:
25 dag tofu
50 dag ogórków
3 dymki
2 białka
4 ząbki czosnku
1/2 łyżeczki czerwonej pasty curry
po 2 łyżki oleju sezamowego, octu ryżowego, sezamu
po łyżeczce sosu sojowego, cukru
sól
1/2 szklanki mąki kukurydz.
olej
Przygotowanie:
Plastry ogórków posolić i pozostawić, aż puszczą sok. Posiekać czosnek. Paski dymki ułożyć w wodzie z lodem, aż się powyginają.
Curry rozpuścić w 4 łyżkach gorącej wody. Dodać olej sezamowy, ocet, czosnek, sól. Włożyć plastry tofu, odstawić na 30 min. Białka ubić i zmieszać z sosem sojowym. Tofu panierować w białku i mące. Smażyć na oleju 5 min. Wyłożyć na ogórki, posypać sezamem i dymką.
Mrówki wspinające się na drzewo
Przepis na 4 porcje
Składniki:
10 dag przezroczystego makaronu
20 dag mielonej wołowiny
2 cebule dymki
2 łyżki wina ryżowego
2 łyżki gotowanej czarnej fasoli
2 łyżki sosu sojowego
Dodatki: 1,5 łyżeczki oleju sezamowego, łyżka mąki kukurydzianej, 2 łyżki oleju sojowego, szczypta cukru, sól
Przygotowanie:
Makaron moczyć 30 min we wrzątku, osączyć, przełożyć na ogrzany półmisek. Wołowinę wymieszać z sosem sojowym, winem, olejem sezamowym i mąką kukurydzianą. Odstawić na 20 min. Cebule posiekać, część szczypioru odłożyć. W woku zeszklić na oleju sojowym dymkę ze szczypiorem. Dodać mięso, podsmażać 4-5 min. Do mięsa dodać fasolę, cukier, podsmażyć. Doprawić sosem sojowym, ew. solą. Masę ułożyć na makaronie. Posypać szczypiorkiem.
Pikantne danie z tofu
Przepis na 4 porcje
Składniki:
50 dag tofu
15 dag wieprzowiny
3 dymki
150 ml bulionu
Dodatki: 3 ząbki czosnku, 5 łyżek oleju, mielone chili, 2 łyżki sosu sojowego, 2 łyżeczki cukru, łyżka wina ryżowego, 2 łyżeczki mąki kukurydzianej, łyżeczka oleju sezamowego, sól
Przygotowanie:
Tofu pokroić w dużą kostkę. Mięso posiekać lub zemleć, podsmażyć na ostrym ogniu. Dodać posiekaną dymkę, mielone chili, bulion, sos sojowy, cukier, rozgnieciony czosnek, wino ryżowe i tofu. Całość doprowadzić do wrzenia. Zmniejszyć płomień, gotować pod przykryciem ok. 15 min. W niewielkiej ilości wody rozprowadzić mąkę kukurydzianą, wlać do potrawy, wymieszać, zagotować. Doprawić solą, skropić olejem sezamowym.
Kurczak lekko podchmielony
Przepis na 4 porcje
Składniki:
1,5 kg kurczaka
2 cebule
1 dag imbiru
250 ml wina ryżowego
0,5 l białego wina
Sos: lsuszona papryka chili pół łyżeczki pieprzu syczuańskiego, 50 ml oleju sojowego 50 ml octu z białego wina, 4 łyżki sosu sojowego, łyżka cukru
Dodatki: pół łyżeczki pieprzu, 3 goździki, 4 łyżki jasnego sosu sojowego, 2 gwiazdki anyżu, 125 ml octu z białego wina, sól
Przygotowanie:
Cebule i imbir posiekać, włożyć do rondla z goździkami, anyżem, doprawić solą i pieprzem. Wlać wino ryżowe, jasny sos sojowy i ocet, zagotować. Włożyć kurczaka, zalać białym winem, gotować 45 minut na wolnym ogniu. Odstawić do ostygnięcia. Zimne mięso podzielić na kawałki, włożyć do miski, zalać wywarem. Marynować 2 dni w lodówce, wyjąć i ułożyć na półmisku. Przygotować sos: pieprz syczuański uprażyć w suchym woku, dodać olej i mocno rozgrzać. Dodać drobno posiekane chili. Gdy olej zrobi się czerwony, zdjąć z ognia, ostudzić, przecedzić. Wymieszać z octem, sosem sojowym, solą i cukrem. Podać w miseczce.
Syczuańska zupa z grzybami
Przepis na 4 porcje
Składniki:
3 grzyby shiitake
5 dag makaronu sojowego
1 l rosołu z kury
5 dag sznyclówki wieprzowej
por
5 dag pędów bambusa (z puszki)
3 łyżki obranych surowych krewetek
Dodatki: łyżka mąki, łyżka oleju, sól, 2 łyżki mąki kukurydzianej, 4 łyżki sosu sojowego, 3 łyżki octu Grzyby shiitake gotować 50 minut w 0,5 litra wody.
Przygotowanie:
Makaron sojowy namoczyć we wrzątku. Mięso pokroić, wymieszać z mąką, solą, zrumienić na oleju, dodać rosół, zagotować. Dodać pokrojone: makaron, krewetki, bambus, grzyby, por. Wlać wywar z grzybów. Mąkę kukurydzianą wymieszać z 6 łyżkami wody, sosem sojowym i octem, wlać do zupy i zagotować.
Ryba w sosie słodko-pikantnym
Składniki:
1 kg karpia oczyścić, włożyć na 20 minut do marynaty z 2 dag startego imbiru,
2 łyżek sosu sojowego,
łyżki wina ryżowego.
Przygotować składniki na sos: posiekać 2 ząbki czosnku, 1 dag imbiru, 2 dymki, 2 papryczki chili.
Przygotowanie:
Rybę ponacinać z obu stron w romby. 10 dag mąki przesiać, wlać 150 ml wody, zmiksować, odstawić. Rozgrzać 2 łyżki oleju, włożyć przygotowane składniki sosu, smażyć 2 minuty, zalać 2 łyżkami octu. 200 ml bulionu wymieszać z 1,5 łyżeczki mąki kukurydzianej, dodać do sosu, zagotować, doprawić solą i pieprzem.
Przygotowaną rybę oprószyć 2 łyżeczkami mąki kukurydzianej, zanurzyć w cieście. Smażyć na rozgrzanym oleju z obu stron ok. 8 minut. Usmażoną rybę przełożyć na ogrzany talerz, polać gorącym sosem.
Bez chili ani rusz
Jest najbardziej charakterystyczną dla południowo - zachodnich Chin przyprawą. Z ostrych czerwonych papryczek przygotowuje się także sos, który nadaje daniom specyficzny cierpki smak, wzmocniony jeszcze obficie dodawanymi pieprzem, czosnkiem, świeżo startym imbirem oraz cebulą. Ryżowe tarasy Gęsto zaludniony rejon Chengdu to ogromne centrum upraw ryżu. Panujący w tym rejonie klimat pozwala na trzykrotne zbiory ryżu w ciągu roku. Pola ryżowe ciągną się kilometrami, nadając krajobrazowi specyficzny charakter. Niezwykle malowniczo prezentują się tarasowe pola na zboczach gór i pagórków.