"Kuchnia francuska jest najważniejszym elementem naszego dziedzictwa. Dlatego pragnę, by Francja była pierwszym krajem na świecie, który w przyszłym roku złoży w UNESCO swoją kandydaturę, aby nasze dziedzictwo gastronomiczne stało się częścią dziedzictwa światowego" - wyjaśnił Sarkozy. Francuski prezydent otworzył w sobotę światowy Salon Rolnictwa w Paryżu, jedną z największych tego typu imprez na świecie.
Jak do tej pory, żadna narodowa kuchnia nie znajduje się na liście UNESCO. W 2005 roku swoją kandydaturę zgłosił Meksyk, ale została ona odrzucona.
Pomysł zgłoszenia francuskiej gastronomii do listy dziedzictwa zainicjowała w 2006 roku grupa francuskich koneserów i szefów kuchni przekonanych, że "kuchnia jest częścią kultury". "Kuchnia narodowa to nie tylko wielkie restauracje, ale także sztuka dobrego żywienia na co dzień" - podkreśla Francis Chevrier, członek specjalnej misji, popierającej od listopada ubiegłego roku francuską kandydaturę do listy UNESCO.
Inicjatorzy uważają, że "Francja jest jedynym krajem o tak dużej różnorodności i możliwości przetwarzania wytworów lądu i morza". Mają także nadzieje, że wpisanie na listę pozwoli ochronić tradycyjne wyroby kuchni i ich wytwórców: winiarzy, producentów serów, piekarzy czy wędlinarzy.
W 2003 roku UNESCO (Organizacja Narodów Zjednoczonych do Spraw Oświaty, Nauki i Kultury) przyjęła konwencję o ochronie niematerialnego dziedzictwa kulturalnego ludzkości, m. in. śpiewów, tańcow, świąt i obrzędów.