Bagietka we Francji. Nowy skład

Od 1 października piekarze we Francji zmienią swoje receptury - pisze "Le Figaro".

"Bagietka, ów skarb francuskiej gastronomii, symbol francuskiej kultury i rozkosz jedzenia, jest wciąż bardzo 'żywa'. Stale ewoluuje, zgodnie z kaprysem piekarzy... i rządu" - ironizuje francuska gazeta. Najnowsza zmiana ma wejść w życie w niedzielę 1 października, zgodnie z wymogami Krajowej Konfederacji Piekarnictwa Francuskiego (CNBF).

Obowiązywać będą nowe wytyczne dotyczące obniżenia zawartości soli we wszystkich rodzajach pieczywa. Poprzedni limit 1,5 grama soli na 100 gramów chleba zostanie zmniejszony do 1,4 grama dla zwykłego lub tradycyjnego chleba i 1,3 grama dla chlebów specjalnych, takich jak zawierające nasiona.

Reklama

Smakosz bagietki nie odczuje różnicy

Jak podkreśla "Le Figaro", celem tej zmiany jest ograniczenie obecności soli w chlebie, aby poprawić zdrowie Francuzów. "Chleb, podstawa naszej codziennej diety, nadal w znacznym stopniu przyczynia się do nadmiernego spożycia soli, stanowiąc około 20 proc. jej dziennego spożycia", podkreśla Krajowa Konfederacja Piekarnictwa Francuskiego.

Zmiany dla piekarzy są dobrowolne. Władze zobowiązały się jednak do przeprowadzania kontroli w celach statystycznych. Eksperci podkreślają, że zwłaszcza na początku miesiąca, kiedy zmiany wejdą w życie, konsumenci nie odczują różnicy w smaku pieczywa.