Co nowego w składzie wegańskiej Nutelli?

Zapowiadana od dawna roślinna wersja kultowego kremu do smarowania jest już w sprzedaży. Wegańska Nutella ma zieloną zakrętkę, a także część etykiety. Krem w wersji wegańskiej składa się z siedmiu składników: cukru, oleju palmowego, kakao, orzechów laskowych, mleka, lecytyny sojowej i waniliny. Odtłuszczone mleko w proszku, zastąpiła ciecierzyca i syrop ryżowy.

Wegańska Nutella, podobnie jak ta tradycyjna, jest bezglutenowa. Wersja roślinna jest również odpowiedzią na prośby osób, które nie tolerują laktozy.

Reklama

Gdzie można kupić wegańską Nutellę?

Od zaprojektowania linii produkcyjnej wegańskiej Nutelli (w styczniu 2023 roku) do rozpoczęcia produkcji (czerwiec 2024 roku) minęło 18 miesięcy. Od września nowy krem będzie dostępny we Włoszech, Francji i Belgii (350 g po 4,49 euro). Na inne europejskie rynki trafi w 2025 roku.

Pierwsze pogłoski o wegańskiej wersji Nutelli pojawiły się w grudniu 2023 roku. Wówczas firma zarejestrowała znak towarowy „Nutella Plant Based” we Włoszech i Niemczech. Kilka dni temu roślinna Nutella pojawiła się w kilku włoskich sklepach, o czym donosi "La Repubblica". Zostało to relacjonowane w mediach społecznościowych, gdzie konsumencie chwalili produkt, podkreślając, że smakuje jak tradycyjna Nutella.

Reklama

Nutella: Kultowy krem zyskał wegańską wersję

Przedstawiciele Nutella Italia, Stefano Lelli Mami podkreślił, że firma ma możliwość napisać nową stronę w swojej historii. - Wprowadzamy na rynek roślinną wersję Nutelli, tworzoną ze składników pochodzenia roślinnego. Alternatywą dla mleka jest połączenie ciecierzycy i syropu ryżowego, dwóch składników o delikatnym i zrównoważonym smaku. Pozwala to zagwarantować niepowtarzalny smak i kremowość – powiedział.

Wegańska Nutella produkowana jest w fabryce Sant’Angelo dei Lombardi w prowincji Avellino.