Na tym nie koniec. W jadłospisie średniowiecznych Brytyjczyków nie mogło obyć się bez siekanych i duszonych wędzonych ryb z boczkiem, sosów z rybich głów i wnętrzności, oraz siekanych wnętrzności krowy w tłuszczu z dodatkiem ziół.
Skąd to wiadomo? Wszystko dzięki badacze z Cardiff, którzy przez ostatnich kilka lat przestudiowali dziesiątki starodawnych ksiąg i dokumentów. Udało się tam znaleźć fragmenty menu, które pojawiało się na stołach średniowiecznych brytyjskich królów.
A oto, według naukowców z Cardiff, przepis na pudding z pokrzywy:
Do posiekanych liści młodych pokrzyw należy dodać nieco posiekanego szczawiu, rzeżuchy, mniszka i dzikiego szczypiorku. Całą mieszankę zaprawić mąką jęczmienną i zagotować w szmacie z lnianego płótna w wodzie z kawałkiem mięsa. Następnie wycisnąć i podawać do stołu.
Smacznego!