Inne / Fot. Małgorzata Leszczyska

W Warmińsko-Mazurskiem sanepid skontrolował wszystkich dystrybutorow miesa. Podejrzany drób trafił do następujących sklepów. Mięso zostało już wycofane ze sprzedaży.

Reklama

Województwo warmińsko-mazurskie

Powiat Olsztyn

1. Olsztyn, sklep mięsny ul. Rataj 58

Reklama

2. Olsztyn, sklep na ul Profesorskiej 15

3. Olsztyn, PHU "Familia", ul. Dworcowa 4/14

4. Olsztyn, sklep na pl. Konstytucji 3 Maja 3/3

5. Biskupiec, sklep spożywczo - przemysłowy, pl. Wolności 2

6. Barczewo, sklep na Osiedlu Słonecznym 2c

Powiat Braniewo

1. Sklep spożywczo - przemysłowy, Wilczęta

Powiat Elbląg

1. Sklep ppożywczy w Łępinie

Powiat Lidzbark Warmiński

1. PSS "Społem", Orneta, pl. Wolności

2. Sklep spożywczy, Orneta, ul. 1-go Maja 50

3. Sklep spożywczy, Orneta, pl. Wolności 37

Reklama

4. Hurt i detal artykułów spożywczych, Orneta, pl. Wolności 5

5. Sklep "ARRAS", Orneta; ul. 1-go Maja 5A

p

Dwie hurtownie z województwa pomorskiego - z Sierakowic oraz Żukowa - dostarczyły mięso do jedenastu sklepów w Trójmieście i okolicach.

Województwo pomorskie:
1. Gdynia, ulica Władysława IV 48
2. Gdynia-Witomino, boks targowy nr 10
3. Gdańsk, ulica Jana Pawła II, boks targowy nr 53
4. Człuchów, "Trelka", ulica Królewska 8
5. Brusy, sklep firmowy "Drobgen Bis", ulica 2 Lutego 10
6. Sierakowice, sklep firmowy "Drobgen Bis", ulica Słupska 6
7. Kościerzyna, sklep firmowy "Drobgen Bis", ulica Gdańska 13
8. Kościerzyna, sklep firmowy "Drobgen Bis", ulica Świętojańska9
9. Kartuzy, sklep firmowy "Drobgen Bis", ulica Dworcowa 13
10. Chojnice, sklep firmowy "Drobgen Bis" - sklep "Kaufland", ulica Obronców Chojnic
11. Stara Kiszewa, sklep Roberta Piekarskiego, ulica Kościerska 12/1










Województwo kujawsko-pomorskie:
Jak informuje Sanepid w Bydgoszczy, mięso z ferm skażonych wirusem ptasiej grypy można było kupić w Tucholi i jej okolicach. Nie podaje jednak dokładnej listy, ani adresów sklepów.

Do sprzedaży trafiło około 770 kilogramów mięsa indyczego z ferm w Uniejewie i Myśliborzycach koło Płocka. Inspektorzy uspokajają jednak: wirus ptasiej grypy H5N1 ginie w temperaturze 70 stopni. Wystarczy ugotować lub usmażyć mięso, by go zabić.

Lekarze przebadali 60 osób, które miały kontakt z indykami zarażonymi ptasią grypą. Są pod obserwacją. Sanepid ustala, kto jeszcze jest zagrożony wirusem.

Policja cały czas ścisłym kordonem otacza teren wokół dwóch ferm. Na drogach wyłożono specjalne maty dezynfekujące koła samochodów, mundurowi w białych fartuchach i kombinezonach kontrolują auta. W promieniu 10 kilometrów wokół Uniejowa i Myśliborzyc wyznaczono strefę zagrożenia. Wybito ponad 4 tysiące sztuk zagrożonego drobiu.

Jeszcze nie wiadomo, jak długo teren wokół ferm będzie odizolowany.

Na koniec kwarantanny nie czeka Unia Europejska. Już zakazała wwozu do innych państw UE mięsa indyczego z pięciu polskich powiatów - włocławskiego, płockiego, sierpeckiego, gostynińskiego oraz lipieńskiego. Drób z tych terenów można nadal kupić w całej Polsce.