Podwójnie ślepe, randomizowane badanie zostało przeprowadzone przez libańskich naukowców i miało charakter eksperymentalny. Uczestniczyło w nim 120 osób w wieku od 12 do 25 lat cierpiących na nadwagę i otyłość.Celem badania było sprawdzenie, czy ocet jabłkowy może pomóc w odchudzaniu, obniżyć poziom glukozy i zmniejszyć stężenie lipidów we krwi.

Reklama

Ocet jabłkowy pomaga schudnąć. Jak wyglądało badanie?

Jak czytamy na łamach BMJ, osoby biorące udział w badaniu miały BMI mieszczące się w zakresie od 27 do 34. Nie cierpiały przy tym na żadne choroby przewlekłe i nie przyjmowały leków. Uczestnicy zostali losowo umieszczeni w jednej z czterech grup. Każda grupa miała spożywać inną ilość octu jabłkowego - 5, 10 lub 15 ml. Czwarta grupa miała charakter kontrolny i przyjmowała nieaktywny napój, czyli placebo, które zostało przygotowane na bazie kwasu mlekowego, aby wyglądało i smakowało tak samo. Uczestnicy otrzymali takie same wytyczne - podaną ilość octu należało rozpuścić w 250 ml wody i pić na czczo każdego ranka przez okres 12 tygodni.

Reklama
Reklama

Na wiarygodność badania wpływa jego sposób przeprowadzenia. Zastosowanie metody podwójnie ślepej próby oznacza, że uczestnicy i naukowcy nie wiedzieli, w której grupie znajduje się dana osoba. Jakie były wyniki? Po upływie 12 tygodni zaobserwowano znaczne zmiany w redukcji masy ciała oraz wskaźnika BMI. Jak dokładnie to wyglądało?

  • Osoby, które spożywały ocet jabłkowy schudły średnio o 6-8 kg i zmniejszyły BMI o 2,7-3 punkty.
  • Zaobserwowano zmniejszenie obwodu talii i bioder.
  • Naukowcy zgłosili także spory spadek poziomu glukozy, trójglicerydów i cholesterolu.
  • U osób przyjmujących placebo doszło do niewielkiego spadku masy ciała i BMI. Poziom glukozy i lipidów nie zmniejszył się.

Najlepsze efekty zaobserwowano w przypadku najwyższej dawki, czyli 15 ml. Wyniki poprawiały się w miarę upływu czasu. Zmiana w obwodzie talii i bioder oraz stosunek tkanki tłuszczowej zmniejszyły się najbardziej w 8. i 12. tygodniu badania. W przypadku tych parametrów nie zaobserwowano znaczących różnic, jeśli chodzi o ilość spożywanego preparatu.

Odkrycie pokrywa się z wcześniejszymi badaniami przeprowadzonymi na zwierzętach. Ocet jabłkowy najprawdopodobniej wpływa na ekspresję genów, które są zaangażowane w spalanie tłuszczu potrzebnego do uzyskania energii.

Czego nie wiemy o badaniu?

Choć wyniki wydają się być bardzo obiecujące, trzeba zachować pewną ostrożność. Naukowcy nie podzielili się w artykule informacjami o diecie i treningach, jakie wykonywali uczestnicy, choć prowadzili zapiski na ten temat. Wiadomo jedynie, że sposób żywienia był normalny i większość osób spożywała więcej niż cztery posiłki dziennie. Poza tym uczestnicy zadeklarowali, że nie ćwiczą regularnie.

Wiemy, że istnieją dowody na związek między preparatem a redukcją wagi. Zanim jednak ocet jabłkowy stanie się oficjalną i zalecaną przez lekarzy metodą odchudzania, potrzebne są kolejne badania, w których wezmą udział osoby w szerszym przedziale wiekowym. Powinny być one przeprowadzone w połączeniu z dietą i treningami. Nic jednak nie stoi na przeszkodzie, aby wykorzystać właściwości octu, jednocześnie przestrzegając zdrowego i zbilansowanego sposobu odżywiania.

Jak stosować ocet jabłkowy?

Otyłość i nadwaga to obecnie jedne z największych problemów zdrowotnych na świecie. Nic zatem dziwnego, że wiele osób jest zainteresowanych naturalnymi środkami odchudzającymi. Ocet jabłkowy wydaje się być dobrym rozwiązaniem, m.in. z uwagi na brak istotnych czynników ryzyka. Poza tym zawiera cenne witaminy, minerały, aminokwasy i polifenole, takie jak flawonoidy, które zapewniają dodatkowe korzyści zdrowotne. Preparat był stosowany już w czasach starożytnych, m.in. przez Hipokratesa i Kleopatrę.

Osoby, które chcą wprowadzić ocet jabłkowy do swojej codziennej diety, powinny przyjmować go przed posiłkiem, najlepiej w godzinach porannych. Pozwoli to zmniejszyć apetyt i zwiększyć uczucie sytości. Konieczne jest jego wcześniejsze rozcieńczenie w szklance wody. To bardzo ważne, bowiem w przeciwnym wypadku możemy podrażnić śluzówkę lub uszkodzić szkliwo zębów. Optymalna dawka wynosi 15-30 ml na dzień. Poza tym ocet sprawdzi się jako dodatek do sosów, mięs oraz marynat. Z jego spożywania powinny zrezygnować osoby mające duży problem z zębami, cierpiące na choroby jelit, nowotwór przewodu pokarmowego, refluks i zgagę.