Podwójnie ślepe, randomizowane badanie zostało przeprowadzone przez libańskich naukowców i miało charakter eksperymentalny. Uczestniczyło w nim 120 osób w wieku od 12 do 25 lat cierpiących na nadwagę i otyłość.Celem badania było sprawdzenie, czy ocet jabłkowy może pomóc w odchudzaniu, obniżyć poziom glukozy i zmniejszyć stężenie lipidów we krwi.

Ocet jabłkowy pomaga schudnąć. Jak wyglądało badanie?

Jak czytamy na łamach BMJ, osoby biorące udział w badaniu miały BMI mieszczące się w zakresie od 27 do 34. Nie cierpiały przy tym na żadne choroby przewlekłe i nie przyjmowały leków. Uczestnicy zostali losowo umieszczeni w jednej z czterech grup. Każda grupa miała spożywać inną ilość octu jabłkowego - 5, 10 lub 15 ml. Czwarta grupa miała charakter kontrolny i przyjmowała nieaktywny napój, czyli placebo, które zostało przygotowane na bazie kwasu mlekowego, aby wyglądało i smakowało tak samo. Uczestnicy otrzymali takie same wytyczne - podaną ilość octu należało rozpuścić w 250 ml wody i pić na czczo każdego ranka przez okres 12 tygodni.

Reklama
Dalszy ciąg materiału pod wideo
Reklama

Na wiarygodność badania wpływa jego sposób przeprowadzenia. Zastosowanie metody podwójnie ślepej próby oznacza, że uczestnicy i naukowcy nie wiedzieli, w której grupie znajduje się dana osoba. Jakie były wyniki? Po upływie 12 tygodni zaobserwowano znaczne zmiany w redukcji masy ciała oraz wskaźnika BMI. Jak dokładnie to wyglądało?

  • Osoby, które spożywały ocet jabłkowy schudły średnio o 6-8 kg i zmniejszyły BMI o 2,7-3 punkty.
  • Zaobserwowano zmniejszenie obwodu talii i bioder.
  • Naukowcy zgłosili także spory spadek poziomu glukozy, trójglicerydów i cholesterolu.
  • U osób przyjmujących placebo doszło do niewielkiego spadku masy ciała i BMI. Poziom glukozy i lipidów nie zmniejszył się.

Najlepsze efekty zaobserwowano w przypadku najwyższej dawki, czyli 15 ml. Wyniki poprawiały się w miarę upływu czasu. Zmiana w obwodzie talii i bioder oraz stosunek tkanki tłuszczowej zmniejszyły się najbardziej w 8. i 12. tygodniu badania. W przypadku tych parametrów nie zaobserwowano znaczących różnic, jeśli chodzi o ilość spożywanego preparatu.

Odkrycie pokrywa się z wcześniejszymi badaniami przeprowadzonymi na zwierzętach. Ocet jabłkowy najprawdopodobniej wpływa na ekspresję genów, które są zaangażowane w spalanie tłuszczu potrzebnego do uzyskania energii.

Czego nie wiemy o badaniu?

Choć wyniki wydają się być bardzo obiecujące, trzeba zachować pewną ostrożność. Naukowcy nie podzielili się w artykule informacjami o diecie i treningach, jakie wykonywali uczestnicy, choć prowadzili zapiski na ten temat. Wiadomo jedynie, że sposób żywienia był normalny i większość osób spożywała więcej niż cztery posiłki dziennie. Poza tym uczestnicy zadeklarowali, że nie ćwiczą regularnie.

Wiemy, że istnieją dowody na związek między preparatem a redukcją wagi. Zanim jednak ocet jabłkowy stanie się oficjalną i zalecaną przez lekarzy metodą odchudzania, potrzebne są kolejne badania, w których wezmą udział osoby w szerszym przedziale wiekowym. Powinny być one przeprowadzone w połączeniu z dietą i treningami. Nic jednak nie stoi na przeszkodzie, aby wykorzystać właściwości octu, jednocześnie przestrzegając zdrowego i zbilansowanego sposobu odżywiania.

Jak stosować ocet jabłkowy?

Otyłość i nadwaga to obecnie jedne z największych problemów zdrowotnych na świecie. Nic zatem dziwnego, że wiele osób jest zainteresowanych naturalnymi środkami odchudzającymi. Ocet jabłkowy wydaje się być dobrym rozwiązaniem, m.in. z uwagi na brak istotnych czynników ryzyka. Poza tym zawiera cenne witaminy, minerały, aminokwasy i polifenole, takie jak flawonoidy, które zapewniają dodatkowe korzyści zdrowotne. Preparat był stosowany już w czasach starożytnych, m.in. przez Hipokratesa i Kleopatrę.

Osoby, które chcą wprowadzić ocet jabłkowy do swojej codziennej diety, powinny przyjmować go przed posiłkiem, najlepiej w godzinach porannych. Pozwoli to zmniejszyć apetyt i zwiększyć uczucie sytości. Konieczne jest jego wcześniejsze rozcieńczenie w szklance wody. To bardzo ważne, bowiem w przeciwnym wypadku możemy podrażnić śluzówkę lub uszkodzić szkliwo zębów. Optymalna dawka wynosi 15-30 ml na dzień. Poza tym ocet sprawdzi się jako dodatek do sosów, mięs oraz marynat. Z jego spożywania powinny zrezygnować osoby mające duży problem z zębami, cierpiące na choroby jelit, nowotwór przewodu pokarmowego, refluks i zgagę.