Trzej główni "producenci” trufli - Francja, Hiszpania oraz Włochy - w ubiegłym roku zebrały łącznie ok. 100 ton tego smakowitego grzyba, za którego kilogram czarnej odmiany trzeba zapłacić nawet półtora tysiąca euro. Kilkadziesiąt lat temu, gdy lata nie były bezdeszczowe, było to nawet 1,5 tysiąca ton.
Trufle, jeden z najdroższych kulinarnych specjałów świata, giną z powodu globalnego ocieplenia - alarmują Francuzi. Przerażony jest szef francuskiego Stowarzyszenia Miłośników Trufli Jean-Charles Savignac: "Suche lata, które ostatnio nawiedziły kraj, spowodowały, że nasz przysmak powoli staje się rzadkością" - czytamy w DZIENNIKU.
Materiał chroniony prawem autorskim - wszelkie prawa zastrzeżone. Dalsze rozpowszechnianie artykułu za zgodą wydawcy INFOR PL S.A. Kup licencję
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama