Na danie główne pieczony bażant z owocami, na przystawki - róża z łososia z czerwonym kawiorem w kremie oraz borowiki w śmietanie. Na deser polska szarlotka i wino. Takimi smakołykami uraczył swoich gości Lech Kaczyński na specjalnym obiedzie wydanym w Zamku Królewskim.
Wieczorem prezydenccy goście, uczestniczący w obchodach 90. rocznicy odzyskania przez Polskę niepodległości, będą musieli popuścić pasa. Kolacja zapowiada się bowiem wyśmienicie.
>>>Zobacz, czym podejmie gości Lech Kaczyński
W menu są plastry owczego sera z pomidorami, pasztet z sarny w cieście maślanym z konfiturą z borówek. Potem bulion z kurcząt i sorbet dla przełamania smaku. Daniem głównym kolacji będzie mazurski sandacz z kurkami i sosem z dzikich raków lub kaczka z modrą kapustą i sosem z szarych renet z dodatkiem krupniku. Na deser kremówki z malinami.
Wieczorem można podawać mocniejsze alkohole. Dlatego na stołach pojawią się kieliszki ze staropolska wódką na miodzie.
Kucharze do ostatniej chwili pracowali pełną parą. Trzeba było przygotować potrawy z między innymi 700 kilogramów kaczki i 100 kilogramów sera.