Jak rozpoznać świeżą choinkę? Leśnik radzi

Polacy co roku kupują na Boże Narodzenie 5-6 mln choinek - wynika z danych portalu Trade, przytoczonych przez Onet. Wiele osób nie wyobraża sobie, w okresie świąt w ich domu nie było świeżej choinki. Jej zakup, choć obecnie łatwo dostępny, bywa problematyczny. Zdarza się, że już po zakupie, zdajemy sobie sprawę, że choinka nie jest świeża, szybko traci igliwie i nie spełnia naszych oczekiwań. Jak wybrać choinkę, by mieć pewność, że jest świeża?

Leśnik Karol Skonieczny z Nadleśnictwa Starogard radzi, by zwracać uwagę na jeden szczegół. - W świeżo ściętej choince miejsce po cięciu powinno być wilgotne i może z niego wypływać żywica. Drewno w tym miejscu powinno być też nieco jaśniejsze. Drzewko, które zostało ścięte już jakiś czas wcześniej, będzie w tym miejscu suche i pociemniałe - powiedział ekspert w rozmowie z Onetem.

Reklama

Na co jeszcze zwrócić uwagę?

Reklama

Kupując choinkę, warto zapytać sprzedawcy, gdzie i kiedy została ona ścięta. Uczciwy handlarz powinien być w stanie zaprezentować dokumenty, potwierdzające pochodzenie drzewka. Oprócz sprawdzenia pieńka choinki - jak radzi leśnik - warto przyjrzeć się również igłom. Powinny mieć świeży kolor i nie spadać po dotknięciu.

Jeśli tak się dzieje, może to oznaczać, że choinka nie jest pierwszej świeżości. Pamiętaj jednak, że to żywe drzewko, które w czasie transportu i ubierania, najprawdopodobniej zgubi część igieł. Jeśli odpowiedni o nie zadbasz, będzie zdobić mieszkanie lub dom, aż do pierwszych dni stycznia.