Żydzi spalili chleb i zrobili macę. Już świętują Paschę
1 Przygotowywanie macy w koszernej piekarni w Jerozolimie. Według tradycji żydowskiej w święto Paschy nie wolno jeść pieczywa innego niż maca. Chleb wypieczony na zakwasie (chamec) jest zakazany w kuchni
PAP/EPA / ABIR SULTAN
2 W tym roku święto Paschy rozpoczyna się 14 kwietnia po zachodzie słońca. Żydowscy piekarze spieszą się, by nadążyć z przygotowaniem macy
PAP/EPA / ABIR SULTAN
3 W święto Paschy ortodoksyjni Żydzi nie mogą nie tylko jeść pieczywa na zakwasie, zabronione jest również posiadanie kiego chleba...
PAP/EPA / OLIVER WEIKEN
4 ... Dlatego przyjęło się, że pozostały w domu chleb na zakwasie należy albo sprzedać gojom, czyli nie-Żydom, albo spalić...
PAP/EPA / OLIVER WEIKEN
5 W czasie święta Paschy nie można również używać naczyń ani sztućców używanych na co dzień, ponieważ mogły one wchłonąć chamec...
PAP/EPA / ABIR SULTAN
6 Pesach inaczej obchodzi się w diasporze, a inaczej w samym Izraelu. Żydzi rozsiani po świecie mają osiem dni święta, Izraelczycy - siedem
PAP/EPA / ABIR SULTAN
7 Pesach rozpoczyna się 14 dnia wiosennego miesiąca nisan w kalendarzu hebrajskim, czyli w tym roku 14 kwietnia po zachodzie słońca. Na świątecznym stole pojawią się warzywa, które będzie maczać się w słonej wodzie oraz zioła o gorzkim smaku. Pesach nie można obchodzić także bez podawanych w czasie kolacji jajek oraz pieczonego baraniego udźca
PAP/EPA / ABIR SULTAN
8 Jeszcze przed Pesach cały pozostały w domu chleb na zakwasie należy albo sprzedać gojom, czyli nie-Żydom - i odkupić po święcie - albo spalić
PAP/EPA / ABIR SULTAN
Materiał chroniony prawem autorskim - wszelkie prawa zastrzeżone. Dalsze rozpowszechnianie artykułu za zgodą wydawcy INFOR PL S.A. Kup licencję