Obaleniem popularnego żywieniowego mitu zajęli się naukowcy z University of Surrey. Przeanalizowali oni wyniku kilkunastu badań dotyczących jajek i cholesterolu. Wynikało z nich, że zalecenie jedzenia najwyżej trzech jajek w tygodniu nie jest już aktualne. Jajek można jeść ile chcemy - czym więcej, tym nawet lepiej, bo są one jednym ze składników zdrowej diety.

- Chlesterol znajduje się w jajkach, ale jest go zbyt mało, by wpływał w jakikolwiek sposób na ogólny poziom cholesterolu we krwi - powiedziała Victoria Taylor, dietetyk z British Heart Foundation.

Jeśli zaś mamy czegoś unikać, to tłuszczów nasyconych - a więc czerwonego mięsa, ciastek, makaronów. Należy przy tym również pamiętać, że sama dieta to nie wszystko - odpowiada tylko za jedną trzecią cholesterolu, który krąży w naszym organizmie. Na pozostałe dwie trzecie wpływa palenie, nadwaga i brak aktywności fizycznej.

Najnowsze zalecenia zostały opublikowane w biuletynie brytyjskiej organizacji British Nutrition Fundation.