Kanadyjscy naukowcy wykazali, że białka zawarte w jajkach podczas procesu trawienia zachowują się podobnie do leków przepisywanych na obniżenie ciśnienia. Uczonym udało się zidentyfikować kilka rodzajów peptydów w gotowanych i sadzonych jajkach. Wszystkie peptydy w trakcie trawienia uzyskiwały właściwości podobne do działania popularnych leków obniżających ciśnienie.

Co to oznacza? Najprawdopodobniej to, że jedzenie jajek chroni przed nadciśnieniem. Autorzy badań zastrzegają jednak, że potrzebne są dalsze prace na potwierdzenie tych wiadomości. Pewne jest jednak, że nie musimy odmawiać sobie jajek. Do niedawna wiele osób sięgało po nie z umiarem, bojąc się wzrostu poziomu cholesterolu.

Autorzy badań, które opublikowano niedawno w "Journal of Agricultural and Food Chemistry", podkreślają, że na razie posługiwali się tylko symulacją w warunkach laboratoryjnych. Planują wkrótce rozpoczęcie kolejnych doświadczeń z udziałem ludzi.