Reklama
Reklama
Warszawa
Reklama

Jak Goran Bregović został putinofilem. Wbrew sobie?

11 kwietnia 2015, 08:05
Zupełnie inaczej sprawa wygląda z Bregoviciem. Nigdy nie był prorosyjski, jak i nie był też nigdy serbskim patriotą. Najważniejsza była dla niego własna kariera i sukces finansowy. I to go właśnie wpędziło w pułapkę. Bo licząc na to, że można grać jednocześnie na kilku instrumentach i czerpać z tego jednakowo duże pieniądze, zgodził się na koncerty zarówno na Ukrainie, jak i na Krymie. Owszem, można założyć, nie zdążył zauważyć, że Krym już nie jest formalnie częścią Ukrainy. Bardziej prawdopodobne jest to, że nie widział w tym żadnego problemu. To, czego on nie widział, dostrzegli jednak inni. I organizatorzy koncertu w Kijowie, dowiedziawszy się o występach Bregovicia w Sewastopolu odwołali koncert i zerwali współpracę z artystą. W sytuacji, gdy trwa wojna, takie wydarzenia urastają do rangi symboli politycznych. Mało tego, już będąc na Krymie, Bregović udzielił kilku wywiadów, w których mętnie próbował się wić między poparciem dla polityki Rosji i aneksji Krymu a zachowaniem neutralności.
Zupełnie inaczej sprawa wygląda z Bregoviciem. Nigdy nie był prorosyjski, jak i nie był też nigdy serbskim patriotą. Najważniejsza była dla niego własna kariera i sukces finansowy. I to go właśnie wpędziło w pułapkę. Bo licząc na to, że można grać jednocześnie na kilku instrumentach i czerpać z tego jednakowo duże pieniądze, zgodził się na koncerty zarówno na Ukrainie, jak i na Krymie. Owszem, można założyć, nie zdążył zauważyć, że Krym już nie jest formalnie częścią Ukrainy. Bardziej prawdopodobne jest to, że nie widział w tym żadnego problemu. To, czego on nie widział, dostrzegli jednak inni. I organizatorzy koncertu w Kijowie, dowiedziawszy się o występach Bregovicia w Sewastopolu odwołali koncert i zerwali współpracę z artystą. W sytuacji, gdy trwa wojna, takie wydarzenia urastają do rangi symboli politycznych. Mało tego, już będąc na Krymie, Bregović udzielił kilku wywiadów, w których mętnie próbował się wić między poparciem dla polityki Rosji i aneksji Krymu a zachowaniem neutralności. / Polska Agencja Prasowa / jan maly
Kolejny koncert Gorana Bregovicia został odwołany. Tym razem z występu artysty zrezygnowali organizatorzy oświęcimskiego festiwalu Life Festival. Podobnie, jak wcześniej, w przypadku Ukrainy poszło o jego występ w Sewastopolu. Koncert w anektowanej przez Rosję części Ukrainy plus mętne tłumaczenia kompozytora zostały uznane za afirmację polityki Putina. Na ile Bregović jest putinofilem? - zastanawia się Dominika Ćosić.

Materiał chroniony prawem autorskim - wszelkie prawa zastrzeżone. Dalsze rozpowszechnianie artykułu za zgodą wydawcy INFOR Biznes. Kup licencję

Reklama
Reklama
Tematy:
koncert odwołany koncert Oświecim Rosja Goran Bregović koncert Bregovicia Ukraina Emir Kusturica

Powiązane

Reklama

Komentarze(37)

Uwaga, Twój komentarz może pojawić się z opóźnieniem do 10 minut. Zanim dodasz komentarz -zapoznaj się z zasadami komentowania artykułów.
  • Matwiej Płatow
    2015-04-11 11:35:12
    Lepiej być putinofilem niż zwolennikiem spadkobierców rzeźników spod znaku Bandery.
    0
  • daye
    2015-04-16 19:24:27
    Popieram Bregowica za odwagę występowania w Rosji
    0
  • lubie muzyke a nie polityke
    2015-04-11 18:23:01
    Nie jest on Putinofilem jest on madrym handlowcem towaru zwanego muzyka! Gdzie wieksza kasa tam Goran.Pochodze z Bosni i wiem o czym pisze p.Dominika ale nie polityka dzieli jego i Emira, powiedzialbym ze tylko interesy.Z reszta jego plyta z 2012 "Champagne For Gypsies" jest g..warta a sam mam prawie wszystkie jego poprzednie co swiadczy ze on teraz "jedzie" na starych przebojach.Czesc cyganskich utworow "pozyczyl" od juz niezyjacego Roma/legendy Szabana Bajramovicia itd.itd.
    0
  • M
    2015-04-14 20:48:45
    Trzeba być niezłym głupkiem, żeby odwołać koncert muzyka, ponieważ wcześniej zagrał dla ludzi, którzy na swoje niszczęście mieszkają w rejonie konfliktu zbrojnego...
    0
  • szmelc
    2015-04-11 10:24:19
    duda ikomorowski to psy opus dei wybór miedzy dzuma a cholera kogo tu proponujecie
    0
  • bander owca
    2015-04-11 10:25:31
    to jest polska demokracja głosujcie na ogórka tepe katole
    0
  • bęnde era
    2015-04-11 10:27:17
    prezydent na kleczkach przed kosciołem to jest ta polska demokracja czy faszyzacja
    0
  • tyż prowda
    2015-04-11 12:33:56
    a ja odwołuję swój głos na pana Komorowskiego,
    który POjechał do Kijowa na uroczystą gloryfikację
    band UPA, mordeców 130 tys POlaków !
    0
  • wstyd
    2015-04-11 12:37:05
    POlska koszerna demokracja !
    0
  • abc
    2015-04-11 09:55:16
    Chore priwiślince.Bombardowanie szpitala w Belgradzie Im nie przeszkadzało.
    0
  • wielka rosja
    2015-04-11 13:24:00
    najgupszy narod na swiecie, polaki. nikt was nie szanuje i smieja sie z was za granica. rosja to potega ,a putin to prezydent a nie popychadlo - polaki nie mieszajcie sie w nie swoje sprawy
    0
  • ala makota
    2015-04-11 08:31:47
    goran to serb atam bedzie jeszcze wojna jak na ukrainie kosowo ialbania to przyszłe panstwo islamskie araby rusza na po dbuj boka i eu ropy nie wiernych trzeba zlikwidowąc i tylko allah nas wyzwoli niech zyje ala h i kochanka jego ala
    0
  • fakt
    2015-04-11 08:36:01
    upaińsko-polskie gó-no !
    0
  • bezmuzgowiec figowiec
    2015-04-11 08:43:10
    banderowcy kontra normalni kto zwyciezy??? niie wiadomo zniszcza srodowisko ZIEMI zwierzeta w afryce zginaza 20 lat apolske zalewaja betonem wszedzie przyrode betonuje opus dei betonuje mózgi
    0
  • ZbyszekD
    2015-04-11 12:51:20
    pinokio2015-04-11 12:13 na naszych forach aż się roi od kacapskich trolli i ...nic. Mamy podobnież jakieś tam służby, ale nie widać w ogóle ich działalności, więc może wyślijmy zapytanie do pani katechetki (podobno ministry MSW) dlaczego są marnotrawione pieniędzy z naszych podatków skoro te kacapskie plugastwo cały czas bezkarnie obszczekuje polskich obywateli???
    0
  • zupa zusa
    2015-04-11 08:39:42
    serbowie walcza w donbasie pózniej pojada do serbi walczyc o wolna serbie faszyzm nie przejdzie beda sie mordować az do konca swiata
    0
  • ooo!!gore
    2015-04-11 11:11:22
    no poroszenko file ruszac doopa pisac po hwałe komorowskim dudom i innym kanał liom
    0
  • veto
    2015-04-11 08:44:47
    Polska głupota.
    0
  • serbabsko
    2015-04-11 08:44:48
    cośic to obrzydliwe basko jakie s faszystowskie serbsko upainskie
    0
  • upa inaruina
    2015-04-11 08:46:36
    krawczyk to devodka koscielna wstapił wniego duh swinski to opus dei
    0
  • ort
    2015-04-11 11:31:32
    kto wygra? zupa ogórkowa czy duduś popierdółek?
    0
  • ZbyszekD
    2015-04-11 13:56:21
    ~starszy pan2015-04-11 13:19 starszy pan - czyli z jednej strony komuna poważnego uszczerbku na pracy mózgu dokonała, a teraz już wiek kończy rozbiórkę ruiny mózgowej - to już jest nieodwracalne!!!
    0
  • szmatta
    2015-04-11 10:11:06
    faszysci bombarduja szpitalre o take maryyu to ja wał wałczył wał kiedy ty zdechniwesz juz czas pakuj sie do rayu
    0
  • szmatta
    2015-04-11 10:11:37
    faszysci bombarduja szpitale o take maryyu to ja wał wałczył wał kiedy ty zdechniesz juz czas pakuj sie do rayu
    0
  • pinokio
    2015-04-11 12:13:45
    do-Matwiej platow. Jestes parszywym HOOJEM i scierwem ,o kacapskich zbrodniach nie slyszales na pewno ,ku rwy putinowskie tego nie ucza
    0
  • goommmaaaa
    2015-04-11 10:12:34
    Nawet ten Bregovic nie wie jakie miał szczęście, że go wyprosili. Musiałby wystąpić na jednym festiwalu z jednej strony z Manu Chao - apologetą Che Guevary, który chciał uczynić z człowieka bezduszną maszynkę do zabijania, a z drugiej strony z Kozak System - gwiazdą festiwali ku chwale Stefana Bandery, który postulował fizyczną likwidację Polaków. Jakby doprosili jeszcze Eneja - miłośnika odrąbywania głów siekierą, to nawet bandyta Putin pokupkał by się ze strachu i walka o pokój byłaby wygrana.
    0
  • C.K Dezerterzy
    2015-04-11 15:29:57
    "Ein schuss ein Russ" :))))
    0
  • madelaide
    2015-04-11 09:04:23
    chore loty do smolenska skonczyły sie smiercia a sprawca duhowy ma sie dobrze to jarek glupi ma sie dobrze bo wariaci w polsce sa po ddd ochroną nie wolno zabijac debili
    0
  • KAZIO
    2015-04-11 11:36:37
    zaproscie.zamiast.BREGOWICA.jarosza.i.banderowcow.
    BEDZIE.KLAWO.JAK.CHOLERA
    0
  • adelaide
    2015-04-11 09:06:09
    po 5 latch to mozna tylko sie zesrr rać a nie przema wiać
    0
  • taka yaka
    2015-04-11 10:13:45
    kto z popisu umiera niedoczeka wy bor ów??
    0
  • goownomassa
    2015-04-11 10:15:41
    walka o pokuj bez klamek sie dopiero zaczyna
    0
  • starszy pan
    2015-04-11 13:19:01
    Wolałbym być Putinofilem bo Kaczofilem być to straszliwa PORUTA i SKUCHA .
    0
  • habsburczyk
    2015-04-11 10:19:00
    To pokazuje, jak dotkliwe dla normalnych ludzi są zbrodnicze idee narodowe i państwowe
    0
  • Durnyj Poljak
    2015-04-11 10:22:04
    Kazdy ma prawo robic to co mu sie podoba, a nie na rozkaz tak jak by Polacy chcieli. On jest Jugol a nie Polak i glupia poska polityka go nie interesuje.
    0
  • putinofil
    2015-04-11 14:12:25
    kaczo file nekrofile co sie cmentarzy nie boja i trupa całuja wupa
    0
  • hmmm
    2015-04-11 10:37:07
    Ale cenzura i zastraszanie... Ciekawe czy jakby wystąpił wcześniej w Kosowie albo Izraelu to też by byli tak oburzeni.
    0
Reklama

Zobacz więcej

Reklama