Za parę lat klienci niemieckich sklepów będą musieli pożegnać się z brązowymi jajami - na sklepowych półkach bowiem pozostaną tylko te z białą skorupką.
Hodowcy przestawiają się na białe kury
Federalne Stowarzyszenie Niemieckich Producentów Jaj, hodowcy przestawiają się na białe kury i stąd coraz trudniej jest o brązowe jajka.
Henner Schoenecke z FSNP przekazał Deutsche Welle, że białe kury mają większy potencjał genetyczny niż brązowe. Nie dość, że żyją dłużej, to dłużej też niosą jaja. Łatwiej je też hodować, są mniejsze i lżejsze, podobnie jak ich jaja.
Bez różnicy w smaku
Między brązowymi a białymi jajami nie ma różnicy w smaku. W wielkopowierzchniowych sklepach odsetek brązowych jaj szacuje się na około 30 procent. 10 lat temu było ich więcej, niż białych jaj.
Jak się okazuje, im ciemniejsze jest ubarwienie kur, tym ciemniejsze będą jaja przez nie znoszone. Wszystko przez protoporfirynę IX, substancję, która nadaje skorupkom brązowy kolor. Kury, które niosą ciemniejsze jajka, wytwarzają większą ilość tej substancji.