Wyniki badań przerażają. Większość pracujących emigrantów (85 proc.) nie dostaje wynagrodzenia za nadgodziny i pracę w niedzielę. 44 proc. pracuje bez przerwy, choć na Wyspach przysługuje przerwa po przepracowaniu sześciu godzin. 43 proc. emigrantów pracuje więcej niż 48 godzin tygodniowo.
Centrum udokumentowało przypadki, gdzie emigranci zarabiali 2 euro za godzinę, pracując po 72 godziny w tygodniu. Wykorzystywani bali się utraty pracy, więc nie zgłaszali nadużyć. Aż 76 proc. z 860 skontrolowanych lokali gastronomicznych wykorzystuje swoich pracowników, a 86 proc. pracowników migracyjnych uważa, że wykorzystywanie przez pracodawców to rzecz powszechna.
Centrum ds. Praw Emigrantów wezwało irlandzki rząd do zaostrzenia prawa chroniącego emigrantów pracujących w gastronomii. Centrum chce, aby inspektorzy kontrolujący lokale gastronomiczne mieli prawo od razu ukarać pracodawcę, który łamie prawo.