- Kakao – powrót do napoju z dzieciństwa
- Dlaczego warto pić czyste kakao? Potwierdzone korzyści zdrowotne
- Kakao wspiera układ krążenia i reguluje ciśnienie
- Stabilizacja cukru i zdrowie metaboliczne, czyli właściwości zdrowotne kakao
- Kakao a walka ze stresem oksydacyjnym i działanie neuroprotekcyjne
Kakao – powrót do napoju z dzieciństwa
Kakao często kojarzy się nam z dzieciństwem i słodkim smakiem, lecz niestety z czasem popularność zyskały produkty kakaopodobne, pełne cukru i dalekie od prawdziwie zdrowego napoju. Nadszedł czas, by na nowo odkryć ciemny, lekko cierpki proszek, który okazuje się być jednym z najbardziej odżywczych i wartościowych produktów, idealnym do włączenia do diety, nawet podczas odchudzania. Aby czerpać maksimum korzyści, kluczowe jest sięganie po naturalne, niesłodzone kakao. Nawet jeśli zdecydujemy się je dosłodzić, mamy pełną kontrolę nad ilością dodanego cukru, unikając tym samym szkodliwych substancji obecnych w gotowych napojach kakaowych. Kakao to potoczna nazwa nasion kakaowca właściwego, które było używane już przez Azteków i Majów nie tylko w celach rytualnych, ale i jako środek płatniczy. Dziś pozostaje jednym z najcenniejszych naturalnych darów wspierających funkcjonowanie ludzkiego organizmu.
Dlaczego warto pić czyste kakao? Potwierdzone korzyści zdrowotne
Eksperci, dietetycy i naukowcy są zgodni – czyste, surowe kakao to prawdziwe superfood. Regularne włączenie go do jadłospisu, niezależnie od tego, czy się odchudzasz, czy po prostu dbasz o zdrowie, przynosi szereg udokumentowanych korzyści dla organizmu.
Kakao wspiera układ krążenia i reguluje ciśnienie
Ziarna kakaowca są bogate w potas, minerał niezbędny do utrzymania prawidłowego ciśnienia krwi. Regularne spożywanie kakao, dzięki zawartości epikatechin, procyjanidyn i katechin, wykazuje silne działanie kardioprotekcyjne i hipotensyjne (obniżające ciśnienie). Ma to kluczowe znaczenie w prewencji chorób sercowo-naczyniowych, takich jak miażdżyca, zawały i udary, ponieważ kakao poprawia funkcjonowanie śródbłonka naczyń, którego uszkodzenie przyczynia się do rozwoju tych schorzeń. Co ciekawe, mimo zawartości nasyconych kwasów tłuszczowych, spożywanie kakao nie podwyższa stężenia cholesterolu i pomaga w zapobieganiu tworzeniu się skrzepów poprzez redukcję cytokin prozapalnych.
Stabilizacja cukru i zdrowie metaboliczne, czyli właściwości zdrowotne kakao
Dzięki wysokiej zawartości flawonoidów, prawdziwe kakao korzystnie wpływa na zdrowie metaboliczne. Pomaga w regulacji procesu trawienia węglowodanów i wspiera wydzielanie insuliny, co przyczynia się do utrzymania zrównoważonego poziomu cukru we krwi i minimalizuje ryzyko rozwoju cukrzycy typu 2. Beztłuszczowa wersja kakao charakteryzuje się bardzo niskim indeksem glikemicznym (IG = 20) i wykazuje działanie hipoglikemiczne, co czyni je cennym składnikiem diety dla osób z cukrzycą. Ponadto, chroni przed insulinoopornością, poprawiając funkcje śródbłonka.
Kakao a walka ze stresem oksydacyjnym i działanie neuroprotekcyjne
Kakao to bogate źródło przeciwutleniaczy niezbędnych do zwalczania stresu oksydacyjnego, który prowadzi do uszkodzeń komórkowych. Oznacza to spowolnienie procesów starzenia się organizmu oraz ochronę przed przewlekłymi chorobami, w tym chorobami serca i niektórymi nowotworami (szczególnie rakiem jelita grubego). Składniki takie jak katalaza i koenzym Q chronią komórki przed negatywnym wpływem czynników zewnętrznych, takich jak zanieczyszczenie powietrza. Badania wykazały również, że flawonoidy poprawiają funkcje poznawcze i pamięć, zwiększając przepływ krwi i tlenu do mózgu oraz podwyższając poziom neurotrofin, które wydłużają życie komórek nerwowych. Kakao ma silne działanie neuroprotekcyjne, potencjalnie zmniejszając ryzyko spadku funkcji poznawczych, demencji i choroby Alzheimera u osób starszych. Jest to szczególnie ważne dla osób wykonujących pracę umysłową.
Kakao poprawia samopoczucie i dodaje energii
Kakao jest zaliczane do tzw. comfort food, ponieważ jego spożycie jest powiązane ze wsparciem zdrowia psychicznego i poprawą nastroju. Pomaga obniżać poziom stresu i wywołuje uczucie relaksu. Zawiera tryptofan, który jest przetwarzany w organizmie na serotoninę, czyli hormon szczęścia. Tryptofan może także wpływać korzystnie na jakość snu. Dzięki obecności kofeiny, teofiliny i teobrominy, kakao pobudza i przyspiesza lipolizę komórkową, co przekłada się na zwiększone dostarczanie energii i większą siłę do działania. Ponadto, składniki takie jak tryptofan stymulują produkcję endorfin, co sprawia, że kakao bywa określane mianem afrodyzjaku.
Kakao to bogactwo składników odżywczych i minerałów
Kakao jest doskonałym elementem zbilansowanej diety ze względu na ogromną ilość cennych składników odżywczych. Jest cennym źródłem żelaza (100 gramów pokrywa 77 proc. dziennego zapotrzebowania), magnezu oraz wielu innych minerałów i witamin. W kakao znajdziemy między innymi: białko, ryboflawinę, niacynę, kwas foliowy, witaminę B6, tiaminę, witaminę K, kwas pantotenowy, witaminę E, mangan, miedź, fosfor, cynk, potas, selen i wapń. Magnez, obecny w dużych ilościach, jest kluczowy dla pracy układu nerwowego, kostnego i sercowo-naczyniowego, a także dla prawidłowej kurczliwości mięśni i metabolizmu glukozy.
Jak wybrać najlepsze kakao?
Aby w pełni wykorzystać prozdrowotny potencjał kakao, należy wybierać produkty wysokiej jakości. Najważniejsze to unikać wszelkich zbędnych i szkodliwych dodatków, przede wszystkim cukru i innych substancji słodzących. W przypadku proszku, lista składników powinna zawierać wyłącznie kakao. Jeśli decydujemy się na ciemną czekoladę, powinniśmy szukać tych o minimalnej zawartości kakao powyżej 70 proc. Najwyższą wartość odżywczą ma surowe kakao, którego nasiona nie zostały poddane procesowi prażenia i palenia, dzięki czemu zachowują najwięcej cennych składników. Wersja o obniżonej zawartości tłuszczu jest idealna dla osób dbających o linię lub będących na diecie odchudzającej. Dodatkową, choć często pomijaną, zaletą kakao bezcukrowego jest ochrona szkliwa zębów trzonowych, zapewniana przez alkaloid teobrominę.