Badania, które przeprowadzili uczeni z uniwersytetu w Minnesocie, były pierwszymi, które analizowały wpływ posiłków rodzinnych na zwyczaje żywieniowe nastolatków. Wzięło w nich udział 677 osób - 303 chłopców i 374 dziewcząt w wieku od 12 do 13 lat. W 1999 roku oraz pięć lat później wszyscy wypełnili ankietę opisującą, co i kiedy jedzą.

Reklama

W czasie wypełniania pierwszej ankiety aż 60 proc. respondentów regularnie siadało do stołu z rodzicami (regularnie, czyli co najmniej pięć razy w tygodniu). Później ten odsetek spadł do 30 proc. Jednak ci, którzy jadali z rodzinami, cały czas zdrowiej się odżywiali - nie opuszczali posiłków (np. śniadań) oraz jedli więcej warzyw oraz pokarmów bogatych w wapń i magnez.

"Analiza wykazała, że regularne posiłki , które jedzą nastolatki, na całe życie uczą, jak odżywiać się z głową" - powiedział prowadzący badania Teri L. Burgess-Champoux.