Wpływ diety wegetariańskiej na nasze zdrowie zbadali naukowcy z University of Oxford. Przeanalizowali dane dotyczące stanu zdrowia, chorób oraz stylu życia 52,7 tys. kobiet i mężczyzn w wieku od 20 do 89 lat. Ochotników podzielono według diety na mięsożerców, osoby jadające ryby, wegetarian oraz wegan.
Jak się okazało, osoby, które nie jadały mięsa, rzadziej chorowały na nowotwory niż osoby, w których jadłospisie pojawiały się steki czy sznycelki. Niespodziewanie jednak wśród wegetarian odnotowano większą częstotliwość zachorowania na raka jelita grubego - choroby zwykle wiązanej z dietą bogatą w czerwone mięso.
Jak zauważają autorzy badań, mimo iż zaleca się spożywanie co najmniej pięciu porcji warzyw i owoców dziennie i potwierdzono ich dobry wpływ na zdrowie, to stosunkowo mało badań poświęca się wpływowi diety wegetariańskiej. Naukowcy z Oksfordu dodają, że wykazana przez nich zależność wymaga dalszych, o wiele bardziej szczegółowych badań.
Wyniki badań Brytyjczyków opublikowano na łamach pisma "American Journal of Clinical Nutrition".