Oddanie suwerenności? Słowa Merkel mają szansę stać się mottem niemieckiej polityki europejskiej [OPINIA]

"Państwa narodowe powinny być obecnie gotowe do oddania suwerenności" - to zdanie, wypowiedziane w zeszłym tygodniu przez Angelę Merkel ma szansę stać się mottem niemieckiej polityki europejskiej. Nie szkodzi, że padło podczas niezobowiązującej konferencji "Parlamentaryzm między globalizacją a narodową suwerennością", zorganizowanej przez Fundację Konrada Adenauera.

wróć do artykułu
  • ~77
    (2018-11-28 14:23)
    BRAVO FRAU MERKEL, bardzo dobry idea, bo jusz wstyd byc Polakiem !!!
  • ~Niemcy opanują Europę bez wojny?
    (2018-11-28 13:14)
    Jakoś nie widzę, żeby inne kraje to poparły - bo jakie ? Włochy? kraje Europy środkowej? Macron też niedługo będzie na wylocie tak jak Merkel.. Trzeba spojrzeć na sprawę z perspektywy różnych krajów, a nie tylko Niemiec. Zresztą Niemcy będą mieli coraz większe problemy wewnętrzne- imigracja, starzejące się społeczeństwo, gospodarka też już nie hula tak jak kiedyś.
  • ~uygvjb
    (2018-11-28 16:23)
    To fajnie, że Niemcy chcą się podzielić swoim terytorium z Francją, Polską, Danią Holandią, Czechami ... Ale czy trzeba zmuszać do tego inne kraje ?
  • ~kikeso
    (2018-11-28 13:19)
    Wymknelo sie starszej pani.Ona mysli i robi tak od dawana.Dlatego stawia na takich niemickich sługusów jak Tusk .
  • ~Alez
    (2018-11-28 22:17)
    Kiedy Polacy przejrza na oczy?
  • ~WR
    (2018-11-28 13:12)
    Jak tylko Niemcy oddadzą nam swoją suwerenność, to zrobimy im z Bawarii drugie Podkarpacie...
  • ~a co na to axsel
    (2018-11-28 13:29)
    jestem ZA oddaniem całkowitej suwerenności Niemców dla Polski
  • ~sec
    (2018-11-28 13:30)
    proletariusze wszystkich krajów łączcie się - lewactwo górą
  • ~gaga1
    (2018-11-28 14:18)
    Zadne panstwo europejskie nie jest zdolne do "samodzielnego" zycia!!!. Powiazania ekonomiczne, dyplomatyczne a takze militarne sprawiaja ze panstwa Europy -najbogatszego kontynentu na swiecie- jeszcze funkcjonuja. Unia Europejska wlasnie! Silna, trwala, mowiaca jednym glosem. Tylko tak przetrwamy silna konkurencje amerykanska czy azjatycka.
  • ~pola
    (2018-11-28 14:24)
    nie wzielismy was militarnie wezmiemy ekonomicznie tusk nie zdazyl za nagrod --nie wygrala partia zasprzedancow po i psl ---miala byc polska poddana na talerzu ----wiec 3 lata walcza sprzedaja polske zagranica --ta totalna opozycja zausznikow --to jest podle -psepolacy to robia --jakie to przykre --nasi dziadowie walczyli i suwerennosc i wolnosc -i ktos bedzie nam odbierac -juz raz nam to r uski zrobily wyzwolilismy sie z kolchozu i znow nas to czeka -nigdy nigdy potrafimy byc razem gdy ojczyzna nas potrzebuje
  • ~Starszy Kolega
    (2018-11-28 13:16)
    Ach, jakaż rewelacja... Polska od 1939 roku nie jest państwem suwerennym i nie była nim od tego czasu nawet przez jeden dzień. Przez ostatnie 79 lat Polacy żyli i żyją do dziś, w różnorodnych wersjach państwa wasalnego, będącego dominium lub jak to ma miejsce od 1989 roku kondominium, zależnym całkowicie i na każdym poziomie struktury quasi państwa od rzeczywistych właścicieli... A Polska, to tak naprawdę... Kraj Polin, Polen Land, czy też Diecezja Polonia. I to niestety wciąż trwa. A właściciele kraju nad Wisłą co jakiś czas o tym przypominają jak choćby ostatnio to uczyniła syjonistyczna namiestnik, pani Mosbacher. Wypowiedź pani namiestnik Merkel idzie w tym samym kierunku. Aczkolwiek zważywszy na to, że dwoje to już tłok, a dwie naraz to mega ścisk, wróżyć to może jedynie kolejne zawirowania polityczne w Polsce...
  • ~JGK
    (2018-11-28 17:12)
    Angela Merkel: "Państwa narodowe powinny być obecnie gotowe do oddania suwerenności". Dobrze, niech w takim razie Niemcy dadzą przykład innym i oddadzą swoją surerenność np. na 10-15 lat.
  • ~pppp
    (2018-11-28 14:05)
    Krzyżacy, Hiterowcy, Unia...
  • ~hmm
    (2018-11-28 13:38)
    Donald na to jak na lato :)
  • ~k.o
    (2018-11-28 13:32)
    no, a co Donald na to !
  • ~Fredi
    (2018-11-28 15:37)
    Rozumiem głosy za: bo silniej zjednoczeni ale przecież sama idea UE to gwarantowała . Teraz chcą aby być w gotowości do oddania zdrowych organów do transplantologii. Czyli powinnismy zrezygnować z Prezydenta, premiera ? Wystarczy p Merkel, która będzie o wszystkim decydowała? Tak było przez 8 lat w przypadku Polski. I tylko tym którzy wyjechali to się opłacało nie Polsce.
  • ~Breakout
    (2018-11-28 14:24)
    Masz Panie Krajewski lepszy pomysl ? W zaprzegu psim zawsze sa te, ktore mocno ciagna z przodu i te drugie (wszystkie potrzebne). Lepiej isc do przodu w wiekszej grupie, niz bladzic samotnie, narazajac sie na ataki wilkow, lub wielkiego Miszki. Wszystkie te bunczuczne pohukiwania, my im pokazemy, Rudy pod spodnice Merkel itd. to tylko zawstydzajaca niedojrzalosc.
  • ~farmazon
    (2018-11-28 14:05)
    Adolf też chciał tego samego, tylko bardziej przekonywał poszczególne kraje. Szczęście, że Polska wykupiła im lampardy, bo Makrela nie ma czym nas przekonać !
  • ~Środa
    (2018-11-28 15:28)
    Nie tyle " mottem" co sierpem i młotem .
  • ~ja ja
    (2018-11-28 14:07)
    A folksdojcz D. będzie Generalnym Gubernatorem ?

Może zainteresować Cię też: