Pokrywki z dziurką do picia mają za zadanie trzymać ciepło i zabezpieczać napój przed rozlaniem. Są nieodłącznym wyposażeniem jednorazowego kubka z kawą z sieciowej kawiarni. Do tej pory produkowało się je z plastiku, ale jest szansa, że to się niebawem zmieni. Firma Eco-Products do spółki z innymi producentami ekologicznych opakowań wypuściła na rynek pierwsze pokrywki wykonane z tworzywa Ingeo. Składa się ono ze sztucznych włókien wytwarzanych z węgla magazynowanego przez rośliny w procesie fotosyntezy. Producenci szacują, że taka pokrywka na miejskim wysypisku rozłoży się w ciągu 90 do 120 dni.

Reklama

"Bardzo się cieszymy z tej przełomowej innowacji w sposobach podawania żywności" - mówi dziennikarzom magazynu "Live Science" Jim Hobbs, dyrektor ds. sprzedaży firmy Nature Works, która produkuje tworzywo Ingeo. "Nowe ekologiczne pokrywki Eco-Products będą dokładnie takiej samej jakości jak tradycyjne, produkowane na bazie ropy naftowej, a do tego ich używanie daje dodatkowe korzyści dla środowiska przez zmniejszenie emisji gazów cieplarnianych i zmniejszenia amerykańskiej zależności od zagranicznej ropy naftowej".

Wchodzące na rynek pokrywki to pierwszy krok do wprowadzenia całkowicie ekologicznych jednorazowych naczyń do kawy. Tworzywo Ingeo zyskało certyfikat amerykańskiego Instytutu Produktów Biodegradowalnych (BPI) i w przyszłości będzie można produkować z niego również kubki.

Ekologicznym pakowaniem żywności interesują się już inne firmy. KFC, Gingerbread Folk, Twinings i Haigh's Chocolates przestawiły się niedawno na przyjazne dla środowiska produkty.

Reklama