Przeprowadzone przez naukowców z Monell Chemical Senses Center w Filadelfii badania na grupie zwierząt rzucają światło na związek miedzy zmysłem smaku a potrzebami żywieniowymi.Zoolodzy badali surykatki, fretki, żenety, mangusty, pandy małe i lwy. Zwierzętom podano wodę posłodzoną różnymi substancjami, od cukrów naturalnych po słodziki. Nie spodziewano się żadnych konkretnych upodobań.

Reklama

Tymczasem ku zaskoczeniu okazało się, że istnieje jeden gatunek, który preferuje wodę posłodzoną aspartamem. To właśnie pandy małe. Do tej pory uważano, że jedynie ssaki naczelne wyczuwają ten smak. Jak wykazały późniejsze badania, receptory smakowe pand różnią się od receptorów pozostałych badanych zwierząt.

"To może tłumaczyć, dlaczego panda jest w stanie wyczuć słodzik" - Twierdzi Xia Li, naukowiec z Filadelfii. "Nie wiemy jednak, dlaczego akurat to zwierzę ma taką zdolność. Możliwe, że receptor wyewoluował u pandy, aby pomóc jej wykryć jakiś niezbędny składnik odżywczy obecny w jej naturalnym pożywieniu".