Poniższy film upubliczniło Stowarzyszenie Otwarte Klatki:

LINK DO FILMU

Reklama

Powiatowy Lekarz Weterynarii w Białej Podlaskiej po kontroli wskazał brak właściwego przeszkolenia pracowników bez nieprawidłowości co do stanu ptaków.

Co wiemy o nagraniu - przerośnięte kurczaki, tylko 42 dni chowu, ścisk, stosy w wiadrach

1) Materiały zostały zarejestrowane przez pracownika ferm położonych na wschodzie Polski, w okolicach Międzyrzeca Podlaskiego i Siedlec.

2) widzimym.in. przerośnięte, zdeformowane, stosy martwych ptaków w wiadrach i kontenerach.

3) Fundacja twierdzi, że jest to skutek przekarmiania ras szybkorosnących (chów tylko 42 dni) oraz stłoczenia ptaków.

Powiatowy Lekarz Weterynarii w Białej Podlaskiej w odpowiedzi na zgłoszenie Otwartych Klatek poinformował, że w ramach kontroli na jednej ze wskazanych ferm stwierdzono w ostatnim czasie brak właściwego przeszkolenia pracowników i zobowiązano właścicieli do jego przeprowadzenia. Nie zaobserwowano jednak nieprawidłowości w zakresie dobrostanu kurcząt i stwierdzono, że wizyty lekarza weterynarii odbywają się regularnie.

Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi o fermach drobiu

Reklama

Polska od 2014 r. jest największym producentem mięsa drobiowego w UE z silną dynamiką wzrostu produkcji. W strukturze produkcji, mięso kurcząt stanowiło 81,6%, indyków 15,3%, a drobiu wodnego tj. kaczek i gęsi 3,2%.

Za wyjątkiem 2021 r. w którym nasiliło się wystąpienie grypy ptaków i trwały ograniczenia dotyczące COVID-19), w Polsce od lat jest notowany trend wzrostowy produkcji zarówno mięsa jak i żywca drobiowego. Szacuje się, że w 2023 r. produkcja mięsa drobiowego w Polsce wyniosła ponad 3,1 mln ton, co stanowi wzrost o 2,0% w porównaniu z rokiem 2022. Według szacunków KE, w Polsce w bieżącym roku (2024) przewiduje się wzrost produkcji mięsa drobiowego o 1,3% w odniesieniu do roku 2023.

W 2023 roku odnotowano dalszy wzrost eksportu mięsa drobiowego, będącego na czele listy najczęściej eksportowanych z Polski produktów rolno-spożywczych. W tym przypadku nastąpił spadek wartości eksportu z 4 296 mln EUR (w 2022 r.) do 4 094 mln EUR w okresie w 2023 roku. Natomiast ilościowo w tym samym okresie sprzedaż za granicę wzrosła do 1 646 tys. ton (w 2022 r. 1 592 tys. ton).

• Wartość eksportu mięsa drobiowego: 4,09 mld euro ( - 4,8 % r/r)

• Wielkość eksportu mięsa drobiowego: 1 646 tys. ton (+ 3,4 % r/r)

• Wartość importu mięsa drobiowego: 102 tys. euro (- 15,6 % r/r)

• Wielkość importu mięsa drobiowego: 58,8 tys. ton (- 17,8 % r/r)W porównaniu z innymi sektorami mięsnymi, sektor mięsa drobiowego w Polsce jest silnie skoncentrowany. Ponad 7,8 tys. producentów żywca rzeźnego (prowadzących działalność nadzorowaną – dane z 2021 r.) odpowiada za wyprodukowanie około 53% ogółu produkcji mięsa w Polsce.

W 2021 r. w Polsce było:

  • 4 247 fermy kurczaków typu brojler;
  • 1 363 ferm indyków,
  • 1 118 ferm kaczek,
  • 1 148 ferm gęsi.

Liczba ferm reprodukcyjnych wynosi 922.