W paczkowanych śledziach wykryto bakterię, która wywołuje poważną chorobę. "W wyniku działań Inspekcji Weterynaryjnej stwierdzono obecność bakterii Listeria monocytogenes w określonej poniżej partii śledzi z porem" - podano w ostrzeżeniu, które opublikowano na stronie internetowej Głównego Inspektoratu Sanitarnego.
Uwaga na ten produktu
Ta bakteria to Listeria monocytogenes, która pochodzi z kału zakażonych zwierząt. Jej spożycie może prowadzić do choroby zwanej listeriozą.
Groźną bakterię znaleziono w produkcie: Śledzie z porem, 3000 g oraz 1000 g, o numerze partii: 27.11.2024, z termin przydatności do spożycia: 25.12.2024 i weterynaryjnym numerem identyfikacyjnym: 22051807. Producentem zanieczyszczonych śledzi jest zakład PERŁA S.C.
GIS podkreśla, że produktu nie można spożywać. Osoby, które to zrobiły powinny skonsultować się z lekarzem. Inspektorat zapewnił, że producent podjął już działania, które mają prowadzić do wycofania wadliwej partii ze sprzedaży.
Zakażenie szczególnie groźne dla kobiet w ciąży i seniorów
Wykryta przez Inspekcję Weterynaryjną bakteria w paczkowanych śledziach jest zagrożeniem dla kobiet w ciąży, noworodków i osób z obniżoną odpornością. W przypadku ciężarnych pierwsze objawy przypominają grypę lub zapalenie dróg moczowych. Zakażenie może doprowadzić do obumarcia płodu, poronienia lub wrodzonej listeriozy u noworodka.
U dorosłych najczęściej nie występują żadne objawy zakażenia. Jeśli jednak patogen zaatakuje seniora lub osobę z obniżoną odpornością, może rozwinąć się zapalenie opon mózgowych, mózgu lub sepsa.