Posłanka Pawłowicz szokuje: Ulica nie należy do dziwek, kur...w i alfonsów

2013-05-22 09:20 | Aktualizacja: 12:18
Krystyna Pawłowicz

Krystyna Pawłowicz / Newspix)

Posłanka Krystyna Pawłowicz dała popis w TVN24. Poproszona o ocenę zorganizowanego w Warszawie marszu przeciwko gwałtom, nie kryła swego oburzenia na jego uczestników. Padły wyzwiska, przekleństwa. "To po prostu szmaty!" - krzyczała.




W weekend przez Warszawę przeszedł Marsz Szmat - prowokacyjna demonstracja, która miała zwrócić uwagę na problem gwałconych kobiet. Zdaniem uczestników manifestacji bardzo często kobiety są współobwiniane za gwałt, jako te, które prowokowały mężczyznę. Podkreślali, że wyroki na gwałcicieli są zbyt niskie. Niektóre z kobiet w Marszu Szmat szły z obnażonymi piersiami.

Jarosław Kuźniar z TVN24 zapytał posłankę, jak ocenia pomysł zorganizowania takiej demonstracji. Prof. Krystyna Pawłowicz z PiS od razu przeszła do ataku.

Niektóre z tych pań powinny spojrzeć do lusterka i założyć staniki - stwierdziła, podkreślając, że jej zdaniem obnażanie się może prowokować do gwałtu. - Chodzenie na golasa, bez gaci i stanika jest przyczynieniem się - mówiła.

Parlamentarzystka dała wyraz swojemu głębokiemu zniesmaczeniu demonstracją.

Ciała brzydkie, ja bym się wstydziła z takimi piersiami wyjść na ulicę - tłumaczyła prof. Pawłowicz. - Jeden z piersiami, inne jak po usunięciu piersi, policja powinna ingerować. Zachowanie się na ulicy w taki wyuzdany sposób narusza poczucie estetyki. Ulica nie należy do dziwek, kur...w, alfonsów - oburzała się. - Po prostu szmaty - dodała.

Jak pani może mówić tak o kobietach? - próbował wejść w słowo Kuźniar.

Same o sobie tak mówią, dziwka, prostytutka. Co tam w ogóle robił facet przebrany za babę? Czy jego też ktoś zgwałcił? - krzyczała parlamentarzystka.

Dziennikarz odparł, że Marsz Szmat miał zwrócić uwagę na problem. Posłanka ripostowała, że raczej naruszał pojęcie moralności publicznej i estetyki. - Czy pan wpuści pijaka do mieszkania, żeby się wyrzygał? On ma się ogarnąć - rzuciła przykładem, przekonując, że uczestnicy demonstracji powinni raczej spotykać się z politykami niż manifestować w ten sposób.

Szmaty zachowały się jak szmaty. Jeśli chcą coś wywalczyć, niech przyjdą do Sejmu i pogadają z posłami - poradziła parlamentarzystka Prawa i Sprawiedliwości.






Źródło: TVN24
Podziel się:
Znajdź Dziennik.pl na:FBgoogle plusetwitter
Wypowiedzi: 573
1 2 3 4 ... 58 starsze
  • ~Darek2013-10-17 12:58

    Czerwona zaraza jest powiązana grubym świnskim ryjem który odwiwdził twoją czerwoną zaraze węsaioncą sie po ulicy

  • ~stary obywatel -ale lepszej daty2013-05-25 15:36

    To cos co ma wielki pysk powinna chodzic w burce zeby ja te "szmaty" nie rozpozaly na uczelni, ale chyba i tak jej brak wstydu - bo to ni baba, ni chlop,
    tylko takie wiejski cep!

  • ~juz wytarty2013-05-25 08:04

    ciekawe ze scierka poznala szmaty, a moze odwrotnie?

  • ~d.....k2013-05-24 12:48

    Kopacz niecvh się nie wypowiada na ten temat - hipokrytka jedna, głosowała przeciwko zwiększeniu kary za gwałt!!! Myśli, że ludzie się nie dowiedzą, kto i jak głosował ??? Pani Pawłowicz, w tym, co powiedziała o marszu ma dużo racji. Jak można świecić cyckami, gołym tyłkiem, być tak wyzywającym. Maszerujący sami siebie obrażali, używając słów tylko powtórzonych przez p.Pawłowicz. Gwałt jest gwałtem i kara za to powinna być surowa.najeżdzacie na p.Pawłowicz, ale to ona i PIS głosowali za zwiększeniem kary za gwałt. A kopaczowa, kozłowska-rajewicz - takie dobre i "mądre"kobity były przeciwko zaostrzeniu kary za gwałt. To jest dopiero hipokryzja !!! Wywalić je obie i wywieść na taczce jak tuska liska chytruska i jego całą świtę !!!

  • ~sPiSek2013-05-23 22:00

    Jakiś "veritas" próbuje odwrócić kota ogonem i zarzuca TVN-owi manipulację. Najwidoczniej te ciasne główki nie potrafią przyswoić sobie ze zrozumieniem tego co oglądają na ekranie telewizora. Przecież cała Polska widziała jak Pawłowicz, na schodach sejmowych, pokazuje dziennikarzowi na swoja obronę, tekst zaproszenia. Tyle, ze była to manipulacja... ale z jej strony. Wszyscy przecież widzieli też ile własnej "inwencji" włożyła w to wystąpienie i z jaką lubością rzucała wulgaryzmami, nie dając Kuźniarowi dojść do słowa. Zresztą, czy to pierwszy chamski występ tej pani? Nawet Hoffman nie miał ochoty tego komentować.

  • ~dedek2013-05-23 20:50

    Kobieta nazwała rzecz po imieniu. I chwała jej za to. Skoro libertyni i lewactwo prowokuje, to musi liczyć się z takim odzewem.

  • ~tak, tak a moze po prostu FUJ2013-05-23 19:21

    gdybyz moherowe tlumoki mogly fruwac to kosmos mialby problem za to Polacy mieliby szczescliwy piekny pachnacy kraj a nie pisdowski chlew

  • ~nauka to potegi klucz a ciemnota to rynsztok2013-05-23 19:19

    DO PUSTYCH TEPYCH MOHEROWYCH GLABOW !!!

    Profesor nadzwyczajny (z łac. professor extraordinarius) – stanowisko na uczelni przewidziane dla pracownika naukowego lub naukowo-dydaktycznego, który ma stopień naukowy doktora habilitowanego lub tytuł naukowy profesora[1]. Ustawodawca dopuszcza także zatrudnienie na stanowisku profesora nadzwyczajnego osoby, która ma tylko stopień naukowy doktora oraz znaczne i twórcze osiągnięcia w pracy naukowej, jednak tylko na podstawie umowy o pracę[2]. Stanowisko profesora nadzwyczajnego jest niższe rangą od stanowiska profesora zwyczajnego[3]. Na uczelniach morskich na stanowisku profesora nadzwyczajnego można zatrudnić doktora, który dodatkowo ma najwyższy dyplom morski, tj. kapitana żeglugi wielkiej bądź starszego mechanika.
    Dla odróżnienia osoby mającej tytuł naukowy profesora od osoby zatrudnionej na stanowisku o tej nazwie, stanowisko profesora nadzwyczajnego zwykło się pisać po nazwisku, razem z akronimem uczelni, przez którą jest zatrudniony, np.:
    dr hab. Jan Nowak, prof. UJ – zapis zgodny z polską normą, czyli poprawny,
    dr hab. Jan Nowak, prof. nadzw. UJ – zapis dopuszczalny.
    Ostatnio coraz częściej spotyka się jednak błędną pisownię przed nazwiskiem, zarezerwowaną dla tytułu naukowego, np.:
    prof. UJ dr hab. Jan Nowak – zapis często spotykany, niepoprawny.

  • ~J-232013-05-23 19:03

    Ta niby "profesor"to czym jest:dziwką,kur-ą,alfonsem???

  • ~precz z dewiantami i szmatami2013-05-23 19:02

    Załgana smoleńska kopaczka na ponad metr w głąb broni dewiantów i szmat.

    "Mnie przeraża coś innego, mianowicie brak wrażliwości na sam problem, i brak solidarności z kobietami, płynący z ust polityka-kobiety. Mnie to zdumiewa" – obwieściła na wczorajszej konferencji prasowej E.Kopacz.

    Szkoda, że raptem tak wrażliwa Kopacz nie raczy ustosunkować się, choćby do propozycji jn.:
    < łódzkie stowarzyszenie lesbijek, gejów, biseksualistów, osób transseksualnych i queer Fabryka Równości, zapraszał na wielkie świętowanie 1 Warszawskiego Marszu Szmat na nocnej imprezie "Sodoma. Zdziry & libertyni". Program przewiduje m.in. takie punkty, jak "zboczenie na scenie" i "rozpusta na parkiecie"> – jeden z organizatorów "Marszu Szmat".

    Lawina oszczerstw pod adresem posłanki Krystyny Pawłowicz wylewa się do tej pory. Dlaczego? Ponieważ zacytowała słowa z zaproszenia Fabryki Równości. Prezentujemy więc treść zaproszenia:
    …dziwki i dżentelmeni, damy i żigolaki, kurtyzany i alfonsi, napalone queery i wyzwoleni feminiści, cudzołożnice i jawnogrzesznicy, fetyszystki i transwestyci, córy Koryntu i sukinsyni, nierządnice i sutenerzy, dominy i niewolnicy, ladacznice i stręczyciele, dewiantki i puszczalscy, święte prostytutki i sprośni utrzymankowie, sodomitki i zbereźnicy, poliamorystki i swingerzy, wszetecznice i rozpustnicy, nimfetki i satyrzy, bezwstydnice i erotomani, cyklistki i pedały… to jest nasza noc. Duszą, ciałem i seksem świętujemy 1. warszawski Marsz Szmat (Slutwalk).

    Całą akcję wspierało Polskie Radio Czwórka oraz Queerowe Centrum Społeczne, Fabryka Równości, Feminoteka.pl, Seksualnosc-Kobiet.pl, Kobiety-Kobietom.com, Trans-Fuzja.org, MoreLove.eu, u-f-a.pl, fyh.com.pl, homoseksualizm.org.pl, Radio Kampus, Planeta FM, Laif, Lineout, Live Life.

1 2 3 4 ... 58 starsze

Uwaga, Twój komentarz może pojawić się z opóźnieniem do 10 minut.
Zanim dodasz komentarz - zapoznaj się z zasadami komentowania artykułów.

Widzisz naruszenie regulaminu? Zgłoś je!
Prognoza pogody i program TV