"Jest skrajnie wątpliwe, by istniała jakakolwiek różnica w jakości mięsa i produktów pochodzących od zwierząt klonowanych i ich potomstwa, a mięsa zwierząt hodowanych tradycyjnie" - stwierdzili eksperci, którzy sprawdzali, czy jedzenie mięsa "klonów" jest groźne dla zdrowia.
Ich opinia nie oznacza, że produkty pochodzące od modyfikowanych genetycznie zwierząt automatycznie trafią na półki sklepowe. Ostateczną decyzję podejmie Komisja Europejska, która najpierw będzie się konsultować z władzami wszystkich 27 krajów członkowskich - podaje BBC.
Skąd pomysł, by dopuścić do sprzedaży mięso klonowanych zwierząt? W ubiegłym roku zgodę na taki handel wydały władze amerykańskie. Europa nie chce zostawać z tyłu.
Do tej pory dzięki klonowaniu "stworzono" setki sztuk zwierząt hodowlanych. Uczeni mają nadzieję, że dzięki modyfikowaniu genetycznemu krów czy kur uda się rozwiązać problem głodu w wielu regionach świata. Problem może być tylko z przekonaniem biednych krajów do takiego jadłospisu.