Wiadomo już, że weźmie w nim udział także unijny komisarz ds. zdrowia i ochrony konsumentów Tonio Borg. Celem będzie przede wszystkim próba odpowiedzi na pytanie, jak kompleksowo rozwiązać problem.

Reklama

Afera wybuchła, po tym jak w hamburgerach w Irlandii wykryto koninę. Potem okazało się, że ta pojawiła się także w innych produktach spożywczych we Francji i Wielkiej Brytanii. Jako jeden z krajów, który może ponosić winę za taki stan rzeczy wskazywana była m.in. Polska.

Tymczasem kontrole prowadzone przez Główny Inspektorat Weterynaryjny nie wykazały żadnych nieprawidłowości.

Zdaniem zastępcy głównego lekarza weterynarii Jarosława Naze wszystko wskazuje na to, że wołowina była fałszowana poza granicami Polski. Nieoficjalnie mówi się m.in. o Rumunii, Francji, Wielkiej Brytanii i Cyprze.

Sprawą zajęła się już także Agencja Bezpieczeństwa Wewnętrznego.