Zdaniem uczonych, ogromne ilości CO2, które trują nie tylko powietrze, ale i wody oceaniczne, mogą doprowadzić do zdziesiątkowania populacji morskich gatunków. Tony dwutlenku węgla emitowane przez ludzi do atmosfery powodują, że wody w morza i oceanach stają się coraz bardziej kwaśne - wynika z badań portugalskich naukowców opublikowanych w prestiżowym magazynie "Proceedings of the National Academy of Sciences". Kwaśna woda jest zaś wyjątkowo groźna dla kałamarnic, które mają bardzo szybki metabolizm, przez co wchłaniają dużo więcej zanieczyszczeń niż inne morskie gatunki.
Kałamarnice zamieszkujące wody wschodniego Pacyfiku mogą paść kolejną ofiarą ocieplenia klimatu - alarmują naukowcy.
Materiał chroniony prawem autorskim - wszelkie prawa zastrzeżone. Dalsze rozpowszechnianie artykułu za zgodą wydawcy INFOR PL S.A. Kup licencję
Reklama
Reklama
Reklama